Дървен работен плот в кухнята - идеи и съвети

01/10/2018, 15:07:45
Оценка 5 от общо 2 гласа
01/10/2018
Дървен работен плот в кухнята - идеи и съвети

Дървото винаги носи топлина, хармония и уют в дома. В кухнята освен за изработка на шкафове, маса и столове, дървото може да се използва и за направата на работен плот. Дървеният плот изглежда добре в почти всяка кухня. Той е стилен, красив, придава баланс и топлина на интериора.

В бялата кухня дървото ще „разчупи“ иначе семплия интериор, ще добави цвят, уют и хармония. Освен това комбинацията – бяла кухня и дървен плот е абсолютна класика, която не излиза от мода. Тя е характерна предимно за скандинавския стил, но смело се използва и за кухни в класически, ретро, винтидж, прованс и съвременен стил.

Интериорът в такава кухня лесно и бързо може да бъде променен по всяко време когато ви омръзне. Дори една ваза със живи цветя или интересна саксия с цъфтящо растение ще раздвижат интериора и ще променят обстановката. Може да придавате различен вид на кухнята си и с помощта на завеси, дамаска на дивана, декоративни възглавнички, аксесоари. На бяла кухня с дървен работен плот пасват на практика всички цветове и лесно може да постигнете различни настроения във вашата кухня.

В класическия и ретро стилът много често се използва дървеният плот. Той най – често е съчетан с бели и бежови шкафове, но цветовете на обзавеждането може да варират. С дървеният плот може да се съчетават различни материали за гръб на кухнята – плочки, технически камък, ламинат, мрамор, гранит.

Плотовете, изработени от твърда дървесина с добре полирана повърхност са здрави и издържливи, макар че повечето хора смятат, че не са практични и че дървото трябва да се „пази“ по време на готвене. При изработката на качествени плотове над дървената повърхност се нанася защитен слой от специални масла, които я предпазват по време на работа. Въпреки това не е желателно да слагате горещи съдове директно върху плота, може да използвате специални подложки.

Плотовете от масив най – често се изработват от:

Орех – с течение на времето ореховата дървесина потъмнява и придобива лъскав оттенък. Кухненския плот от орех изглежда стилно и луксозно години наред.

Тиково дърво – тиковата дървесина е изключително здрава и устойчива и е един от на – предпочитаните материали за изработка на кухненски плот. За съжаление е и доста скъпа.

Дъб – масивна дървесина, здрава и надеждна.

Бук – обработва се лесно, с импрегнация може да издържи доста години. Въпреки това е сравнително податлив на измятане. Трябва често поддръжка със специални препарати.

Плотовете от масив имат и някои недостатъци, а именно, че се нуждаят от поддържка през определено време, свързана с полиране със специални препарати, които ги предпазват от наранявания. Въпреки това с течение на времето постоянната влага би могла да ги увреди, особено ако дървесината и обработката не е много качествена. Изтръването на остри предмети като например ножове също оставя следи върху дървото. Все пак при внимателна работа и правилна грижа бихте могли да се радвате на здрав и красив дървен плот. Той има обаче и друг съществен недостатък – висока цена. Именно заради това съществуват и негови аплтернативи, а именно – ламиниран работен плот, който изглежда като естествена дървесина.

Ламинираните плотове имат относително ниска цена и се предлагат в голямо разнообразие от цветове и текстури.

Те са лесни за поддръжка, тъй като не се захабяват при почистване със стандартни препарати. При ламинираните плотове няма опастност за проникване на бактерии и развитие на вредни микроорганизми.


Дървото винаги носи топлина, хармония и уют в дома. В кухнята освен за изработка на шкафове, маса и