Някои трикове за увеличаване на пространството в малки жилища

14/05/2018, 13:30:12
Оценка 5 от общо 2 гласа
14/05/2018
Тагове:
Някои трикове за увеличаване на пространството в малки жилища

Как да увеличим визуално пространството в малката стая на пръв поглед може да звучи като въпрос с повишена трудност, но той всъщност има няколко решения. Правилната комбинация между форми, текстури, цветове и осветление ще ви помогне да придадете обем на компактните помещения.

Да започнем със стилът на обзавеждане. За малки помещения най – подходящия са скандинавския, минималистичен и модерен стил. В тях се залага на изчистени линии, светли цветове, минимално количество компактни мебели и аксесоари.

За ниските помещения заложете на светли тонове, открити прозорци и тапети с вертикални линии.

Противоположно на това, хоризонталните линии на стената или на пода, правят стаята по – широка, но и по – ниска. Подходящи са за тесни помещения.

Лъскавите и гланцирани повърхности са един от най – ефективните начини за визуално увеличаване на пространството. Резултатът е най – добър когато се заложи на голяма повърхност – например тавана. Разбира се гланцирани могат да бъдат и мебелите, работния плот, масата.

Декоративните греди на тавана правят стаята по – широка. Много подходящи са за дълги и тесни непропорционални помещения. Правилото е да бъдат по – тъмни от цвета на тавана. Ако се съчетаят с LED лунички декоративния ефект е още по – силен.

Диагонално наредения паркет е интересен трик, благодарение на който стаята изглежда по – голяма.

Колкото по – големи са отворите на прозорците толкова по – голяма изглежда стаята. Ефектът се подсилва с тюлени светли пердета, които започват от тавана и стигат до пода.

Един от най – разпространените способи за увеличаване на пространството са огледалните повърхности. За малки помещения е най – добре огледалото да заема голяма част от стената или да бъде от пода до тавана.

Тясната стая ще изглежда по – голяма ако заложите на неутрален фототапет на едната стена. Цветовете нека бъдат бяло, светло сиво, бежово, пастелно лилаво. Фототапетът трябва да заема цялата стена.

Поставете мебелите максимално близо до стените така че централната част на стаята да остане свободна.

И накрая да обобщим основните правила при обзавеждане на малки стаи:

1. Залагайте на светли и неутрални тонове.

2. Избирайте гланцирани или огледални повърхности.

3. Ако се налага да използвате параван заложете на такъв от прозрачно стъкло.

4. Хоризонталните линии на пода или стените ще придадат обем на стаята.

5. Акцентът на едната стена чрез рисунка, фототапет, декоративна мазилка или стикер е подходящ за увеличаване обема на тясната стая.

6. Не поставяйте твърде много аксесоари и ненужни мебели.

7. Тънките прозрачни завеси от тюл или римските щори в светъл цвят са подходящи за малки стаи. Завесите трябва да бъдат от тавана до пода.

8. Изберете разсеяна светлина, например полилей от матирано стъкло. Най – добре е в стаята да има няколко източника на светлина. Може да заложите и на елегантно скрито LED осветление.


Как да увеличим визуално пространството в малката стая на пръв поглед може да звучи като въпрос с по