Наклоненият двор - екстериорни решения

20/04/2021, 11:00:21
Оценка 5 от общо 2 гласа
20/04/2021
Тагове:
Наклоненият двор - екстериорни решения

Наклонения терен е предизвикателство за изграждане на красив и практичен двор, но всъщност той има своя чар и с малко въображение дефектът може да бъде превърнат в ефект.

Стръмният терен е чудесен за създаване на терасирана градина, атрактивни подпорни стени, ефектни изкуствени водопади или безкрайни басейни.

Голяма част от вилните селища се намират в подножията на планините където денивелацията на терена е често срещана. Това обикновено налага изграждането на подпорни стени, въпреки че при малък наклон това не е задължително. Понякога е достатъчно да се направи терасиране и отделните ландафтни обекти да се позиционират на различни етажи.

Проектиране на пространството

При проектирането е нужно да се подберат подходящите места и да се изградят ВиК и електрическа инсталация както и дренажните системи в двора. След това се определят всички наклони, подпорни стени, стълбища, площадки и пътеки. Целта е да се предотврати свличането на земна маса и да се намали риска от пропадания и деформации на терена както и да се постигне оптимална естетика и функционалност.

Трябва да се планират размерите и разположението на отделните тераси, да се изберат настилките и подходящата растителност, да се предвиди водната площ.

Ландшафтни идеи за наклонен терен

Подпорни стени

Когато трябва да се преодолее по-голям наклон изграждането на подпорни стени е наложително. С тяхна помощ градината се разделя на функционални зони с различна височина. Подпорните стени могат да бъдат изработени от камък, бетон, тухла и по-рядко от дърво. Те ефективно предпазват почвата от свличане.

Наклонени алеи

Красивите алеи са задължителен елемент от всеки двор. Ако теренът е изцяло терасиран, алеите могат да бъдат водоравни или да имат лек наклон като създават усещане за разходка по естествена природна пътечка. Те трябва да следват наклона на терена за да се избегнат ненужни изкопни работи. Изборът на материал зависи от дизайна на двора и къщата. Най-често се предпочита естествен камък, клинкер, гранитогрес.

Стъпаловидни лехи

Лехите могат да бъдат оформени във вид на големи стъпала по целия двор като за оптимален ефект е важен избора на подходяща растителност. Удачно е да заложите на вечнозелени растения, компактни храсти, декоративни треви. Сукулентни растения и билки като лавандула, розмарин, мента, ехинация растат успешно на склонове и понасят добре засушаване.

Тематични площадки

На всяко ниво от двора могат да се обособят тематични площадки с различно предназначение. Може да оформите кът за релакс, място за семейно барбекю, зеленчукова градина, детски кът, басейн, алпинеум. Тематичните площадки ще осигурят функционалност на пространството.

Воден ефект

Изграждането на изкуствени водопади или шадравани е още един начин да се възползвате оптимално от наличната денивелация. Водната струя изглежда впечатляващо, спускаща се по естествените височини на терена. Ако имате достатъчно пространство и височина може да изградите ефектен „безкраен басейн“, който създава усещането, че прелива от ръба на високата площадка. Изпълнението на подобен басейн, разбира се, е свързано със сериозни разходи, но пък ефектът определено си заслужава.


Наклонения терен е предизвикателство за изграждане на красив и практичен двор, но всъщност той има с