Подпорна стена от естествени камъни - изграждане, озеленяване

19/04/2019, 13:43:35
Оценка 5 от общо 2 гласа
19/04/2019
Подпорна стена от естествени камъни - изграждане, озеленяване

Подпорната стена може да има декоративна или практична функция. Тя може да предпазва земната маса от свличане или да маркира граница между отделните участъци в градината. При първият случай ви съветваме да се консултирате със специалист относно вида, материали и изграждането на подпорната стена, за да може тя да изпълнява своята функция.

Подпорните стени от естествен камък са трайни, надеждни и хармонично се вписват в градинския пейзаж.

Добре е да избирате еднородни средно големи камъни.

Стената може да бъде изградена от суха зидария или зидария с разтвори. При първият вариант не се използва свързващо вещество между отделните елементи. Ако ще използвате строителни разтвори трябва внимателно да ги подберете тъй като стената трябва да е здрава, устойчива на различни атмосферни влияние и с дълъг живот. Разтворите, които се използват са: варов разтвор, варо – циментов разтвор и разтвор от хидравлична вар.

При сухата зидария не се нуждаете от цимент или хоросан, а просто поставяте камък върху камък. Предимство на този тип градеж е, че самата стената се превръща в дренаж и ако има подпочвена вода, тя минава свободно през нея.

Най – често се използват каменни късове от пясъчник или варовик. Може да си закупите и дялани камъни с правилна форма, което значително ще улесни изграждането на стената.

За по – голяма здравина и стабилност може да направите бетонова основа с дълбочина около 40 см. Другия вариант е да се направи дренаж с камъни под стената.

При терасиране стената се изгражда най – често със суха зидария. Тънката зидария може да поддаде с течение на времето и стената да се срути. Затова каменния зид трябва да бъде с дебелина поне 50 – 70 см.

При наклонен терен когато каменния зид изпълнява функцията на подпорна стена е нужно да се създаде наклон срещу ската от външната страна.

Сухата зидария се препоръчва за сравнително ниски подпорни стени, докато по – високите такива (над 60 см.) е добре да бъдат направени с помощта на свързващи разтвори.

Декоративната стена от суха зидария може да бъде озеленена като в разстоянието между фугите се засяват семена на цветя и билки. Насипва се плодородна почва във фугите между камъните и се засаждат растения, подходящи за алпинеуми.

Как да си направим декоративна подпорна стена от суха зидария?

На избраното място се прави изкоп на дълбочина 30 см. и ширина – 30 см. той се запълва с натрошен камък – 20 – 25 см. и пясък – 5 см. Подравнява се със земята и се нареждат първия слой камъни, които трябва да бъдат частично вкопани в земята.

Камъните се полагат на слоеве като между тях се вклиняват по – малки камъни за постигане на по – добра стабилност. След полагане на първия ред камъни отгоре се разпръсва и заравнява пръстта за скрепване. Поставя се втори ред камъни, отново пръст отгоре и т.н. за всеки следващ ред. Използвайте дървената дръжка на чук за да уплътните пръстта и да наместите каменните плочи.

С какви растения можем да озеленим подпорната стена? Подходящи са: алисиум, сапунчета, тлъстига, жълт кантарион, аубриета, някои сортове флокс, лисичина, калдаръмче, каменоломка, мащерка, див карамфил.

За подпорните стени на северния склон са подходящи сенколюбиви: папрати, лисичина, каменоломка, лиатрис.

Не поливайте растенията със струя, насочена към стената, тъй като може да отмиете почвата им и да навредите на стената. Поливайте площадката над стената за да осигурите влага на растенията.


Подпорната стена може да има декоративна или практична функция. Тя може да предпазва земната маса от