Идеи за красива и уютна градина

25/08/2021, 12:52:14
Оценка 5 от общо 3 гласа
25/08/2021
Тагове:
Идеи за красива и уютна градина

Създаването на красива и функционална градина е предизвикателство, особено за неопитни градинари. Ландшафтния дизайн е изкуство, което изисква познания, усет и известна доза въображение. За да изглежда градината добре, растителността в нея трябва да е свежа, здрава и правилно подбрана. Видовете трябва да виреят при условията, които предлага теренът – състав и свойства на почвата, влажност, светлина, климатични особености. Освен това растенията трябва да са правилно подредени и да си подхождат естетически.

Най-важното условие за красива и уютна градина обаче е нейната поддръжка. Оптималното разпределение на пространството, създаването на приятни и функционални кътчета и здравата растителност са това, което превръща градината в истински рай.

12 идеи за красива и уютна градина

„Зелен“ кът за отдих

Пергола или беседка „облечена“ в увивни растения създава уют, уединеност и приятна атмосфера в градината.

Розов кът

Розите са неизменна част от всяка красива градина. Техния чар и аромат придават невероятно излъчване на двора и го превръщат в любимо място за прекарване на времето. С тях може да покриете арка, пергола, беседка, ограда. Създайте атрактивен розов кът в близост до къта за почивка или до водната площ в градината.

Скален кът

Скалния кът и алпинеума са красиво, естествено допълнение към зеленината и дърветата в двора. Скалния кът наподобява миниатюрен планински пейзаж с камъни, диворастящи растения и билки, водни каскади, мъхове. Обособете го на място, което може да наблюдавате от къта за релакс или лятната кухня. Добра идея е да го оформите около градинското езеро или фонтан. Подходящи растение са: иглика, хоста, минзухар, флокс, лобелия, лавандула, мащерка, равнец, ерика, хвойна и други.

Цветни бордюри

Добре оформената градина има красиви и стилни бордюри. Цветята и храстите придават на бордюра колорит и настроение. Изграждат се най-често от двете страни на пътеката, до ограда или стена. Най-често използвани са: миниатюрни рози, ниски сортове туя, чимшир, лавандула, мащерка, розмарин, салвия, калдаръмче, тагетес, невен, хоста, хойхера, здравец.

Съчетание на билки и цветя

Комбинацията от билки и цветя е ефектна и придава чар и настроение на градината. Може да се прилага в цветни групи, островни лехи, скален кът, бордюр около алеята.

Перфектно поддържан тревен чим

Несъмнено перфектно поддържаната тревна настилка прави впечатление. Лошо изглеждащата – също. Ако тревата линее, пожълтяла и изсъхнала е или пък е пълна с листа и други растителни отпадъци това със сигурност ще се отрази зле на цялостния вид на градината.

Уютни пътечки

Пътеките са важна част от визията на двора. Освен практична, те имат и декоративна функция. Изградете ги така че да пасват на цялостния екстериор. Внесете естествени елементи – камъни, чакъл, дърво и ги озеленете по подходящ начин.

Растения солтиери

Солтиерите имат впечатляващ вид и придават стил и очарование на градината. Подходящи са големи и атрактивни растения: японски клен, плачеща върба, хималайски кедър, магнолия, халезия и други.

Подходящо осветление

Съществен елемент, без който няма как да имаме красива и уютна градина, е осветлението. То има важна практична цел, но също така и безспорна естетична функция. Особено атрактивни са соларните осветителни тела в различни форми, които започват да светят още при здрачаване и превръщат градината в мистично, нежно и романтично кътче.

Озеленете сенчестите кътчета

Във всяка градина има невзрачни места – сенчести, влажни или непривлекателни по друга причина, които често остават пренебрегнати и това се отразява негативно на цялостния вид на двора. За щастие има много подходящи растения за озеленяване на сенчестите места: хойхера, хортензия, астилбе, хоста, трилиум, камбанка, есенно анемоне, японска иглика, бергения, брунера и други.

Легла за зеленчуци

Градината изглежда по-красива и уютна когато е подредена и добре организирана. Практична идея е оформянето на зеленчукова градина в легла от дървени греди.

Поддържан жив плет

Живият плет е едно от първите неща, които забелязваме в градината. Ако той не изглежда добре това ще се отрази негативно на цялостната визия на двора. Отделете нужното време и внимание за да се наслаждавате на красив и здрав жив плет.


Създаването на красива и функционална градина е предизвикателство, особено за неопитни градинари.&nb