Розов кът за всяка градина

24/08/2018, 14:56:54
Оценка 5 от общо 2 гласа
24/08/2018
Тагове:
Розов кът за всяка градина

Традиционно розите присъстват в почти всяка бълграска градина. Те са неизменен елемент от нашите дворове от десетилетия. Красотата и уханието на цъфналата роза придава романтика и чар на градината. Създаването на мини розов кът трябва да бъде на видно място в двора. Розата се смята за царицата на градината и трябва да се забелязва и да бъде наслада за сетивата.

Най – ароматните рози е добре да засадите в близост до местата, които често обитавате – кът за почивка, маса за хранене на открито, пергола. Розите се разделят на няколко групи: катерливи, чайно – хибридни, щамбови и касакдни, храстовидни и мини рози. Всяка група има различно предназначение в двора.

Класическите храстовидни рози могат да заемат централно място в градината. Добре е около тях да няма други цъфтящи растения или ако има да са семпли за да изпъкне красотата на розата, а и тя би ги засенчила така или иначе. Те са подходящи за акцент на всеки двор.

Увивните рози създават невероятна декорация на арки, перголи, фасадата на къщата и други постройки. Подрязването е много важно за тях, не само за придаване на естетичен вид, но и за стимулиране на растежа им и образуването на нови пъпки.

Щамбовите рози се наричат още високостеблени. Някои от тях имат характерна падаща форма на короната и се наричат още плачещи рози. Подрязването на щамбовите рози цели оформяне на короната, премахване на всички стари клонки и стимулиране на растежа.

Миниатюрните рози са подходящи за засаждане в предната част на цветни лехи, около пътеката както и за отглеждане в саксии у дома, в градината или на балкона. Те се нуждаят от много слънчева светлина и редовно подхранване.

Добър партньор за розите са тревистите многогодишни растения, както и такива със сребристи листа. Може да се съчетаят с билки като градински чай, здравец, лавандула. Много красиво в компанията на розите изглеждат лилиумите. Красоатат на храстовидните рози ще бъде нежно подчертана от високи растения като ралица, лупина. При катерливите рози чудесни партньори са орлови нокти и клематис.

Между розовите храсти може да засадите цветя, които понасят сянка като иглика и теменужка.

За успешно създаване на розариум в двора е важно да осигурите на растенията хранителна почва, редовно торене, много слънце и достатъчно поливане.






Традиционно розите присъстват в почти всяка бълграска градина. Те са неизменен елемент от нашите дво