С кои растения да съчетаем розите

10/11/2017, 17:48:18
Оценка 4.5 от общо 61 гласа
10/11/2017
Тагове:
С кои растения да съчетаем розите

Красотата на розата може да бъде подчертана с помощта на други атрактивни растения и да получите забележителен декоративен ефект. Освен това има много градински растения, които биха могли да бъдат засадени до розите и да влият благоприятно на тяхното развитие като ги пазят от болести и вредители.

Розите често биват нападани от брашнеста мана, листни въшки, гъсеници и други. Има определени растения, които отблъскават вредителите и са подходящи за засаждане около розовите храсти.

Невенът отблъсква нематоди и други опасни вредители.

Алиумите отблъскват листните въшки и къртиците.

Здравецът пък ще предпази розите от листни въшки и бръмбари.

Класическа е комбинацията между рози и клематис. Най – успешно е съчетанието на клематиса с катерливи рози. Двете растения си пасват чудесно ако обхващат ограда, арка, пергола. Ако изберете сортове, които цъфтят едновременно ефектът ще бъде забележителен.

Около розите може да засадите цветя с ранен пролетен цъфтеж като лале, нарцис, анемония. Така вашата декоративна леха ще бъде отрупана с цветове още преди розите да са цъфнали.

Растенията с високи цветоноси като лупина, делфиниум, кученце изглеждат много красиво до розовите храсти. Атрактивна е също така комбинацията на рози с растения със сребристи листа.

Особено красива е комбинацията между роза и лавандула.

Между розовите храсти може да засадите също ниски сенколюбиви цветя като теменужки и иглики.

Бордюрните рози се допълват добре със салвия, делфиниум, евонимус, лобелия.

Жълти, оранжеви или червени рози се съчетават чудесно със сините цветове на кампанула, вероника.

Имайте предвид, че розите не обичат голяма конкуренция затова не избирайте растения с твърде интензивен растеж, както и саморазпространяващи се, внимавайте и с лианите. Винаги засаждайте растенията на поне 30 см. разстояние от розите за да не се преплитат корените им.

Уверете се, че има добра циркулация на въздух около розите. Също така винаги съобразявайте нуждите на растенията от светлина, почва, вода.


Красотата на розата може да бъде подчертана с помощта на други атрактивни растения и да получите заб