С кои растения да озеленим сенчестите места

08/01/2018, 15:55:21
Оценка 4.4 от общо 47 гласа
08/01/2018
Тагове:
С кои растения да озеленим сенчестите места

8 градински растения, които обичат сянката

Сенчестата градина може да е не по – малко привлекателна от слънчевата, стига да изберете подходящия вид растителност. Има многобройни иглолистни, широколистни, цъфтящи, както и тревисти растения, които предпочитат сенчести места. Ето 8 от тях:

1. Хортензияхортензията е едролистно, листопадно, цъфтящо растение с висока декоративна стойност. Листата й са тъмнозелени, а през есента стават сребристи или пурпурни. Цветовете са много трайни. Растението обича сянката, богата почва и обилно поливане през летния сезон.

2. Хойхера - хойхерата е едролистно, тревисто, вечнозелено растение. Листата са обемисти, тъмночервени и много ефектни, а цветчетата са ефирни и дребни. Хойхерата е много подходяща за алпинеуми и оформяне на бордюри, изглежда прекрасно край водоеми. Съчетава се чудесно с хоста, иглика, папрат. Растението се отглежда лесно – обича както плътна, така и лека сянка, но може да понесе и няколко часа слънчево греене, стига да не е в най – горещата част от деня. Нуждае се от умерено поливане, но издържа и на засушване.

3. Хиперикум – представлява нискорастящ многодишен вечнозелен храст. Цъфти с големи жълти цветове през цялото лято. Расте както на сянка така и на слънце. Студоустойчив е и не е взискателен към почвата. Издържа на суша.

4. Тис – тисът е бавнорастящо вечнозелено растение, което може да бъде оформено като дърво или храст. Може да бъде използван за направата на жив плет или да се отглежда в алпинеум, скален кът. Обича сянката и влажната почва. Издържа на ниски температури.

5. Астилбе – лесно за отглеждане многогодишно тревисто растение, много подходящо за невзрачни сенчести места. Има лъскави тъмнозелени листа, цъфти от пролетта до края на лятото. Предпочита шарена или пълна сянка. Нуждае се от обилно поливане. Чувства се добре край водна площ и на места с висока въздушна влажност. Почвата трябва да е рохкава, богата на хранителни вещества и добре отцедлива.

Астилбе се комбинира отлично с ирис, хоста, хойхера, папрат.

6. Пахисандра – представлява ниско, почвопокривно растение с ценни декоративни качества. Пахисандрата е вечнозелено растение, разпростира се бързо и расте на гъста сянка и влажна почва. Любимото й място е под короните на дърветата.

7. Хоста – многогодишно растение, достигащо до 1 метър височина. Изглежда чудесно засадено на гъсти туфи около короните на дърветата. Цъфти от юни до август. Студоустойчива е. Има нужда от хранителна почва, умерено поливане и редовно торене. Отлично се комбинира с астилбе, иглика, здравец, папрат.

8. Японско анемоне – дългоцъфтящо растение, достигащо височина до 1,5 метра. Цъфти от август до края на октомври. Обича сянката, но може да вирее и на слънце. Не е взискателно, издържа на студ и на засушаване.


8 градински растения, които обичат сянката Сенчестата градина може да е не по – малко привлек