Цветя за западен прозорец

08/11/2018, 11:00:09
Оценка 5 от общо 2 гласа
08/11/2018
Тагове:
Цветя за западен прозорец

Западното изложение е предизвикателство за повечето растения през лятото. Все пак има цветя, които обичат силното слънце и могат да живеят на западен прозорец или балкон. Разбира се трябва да се поливат обилно и редовно. В най – горещите летни дни може да им осигурите кратко засенчване в следобедните часове.

Кои растения могат да се отглеждат на западен прозорец:

Евкалипт – като типичен представител на тропиците, стайният евкалипт обича силното слънце и свежият въздух. Понася много добре горещините. Полива се обилно, не бива да се допуска засушаване.

Агератум – обича слънчевите места, западен или източен прозорец е идеален за него. Предпочита лека, неутрална почва. Полива се редовно. Размножава се чрез семена или резници.

Астра – непретенциозно растение, което обича слънцето и издържа на засушаване. Нуждае се от неутрална, добре дренирана почва. Поливането е редовно и умерено.

Циния – цветето се нуждае от много слънчева светлина, чувства се най – добре на място, огряно целодневно от слънцето, но може да вирее и на западно изложение. Полива се умерено, издържа на засушаване. Трябва да се пази от течение. Обича добре дренирана почва.

Флокс – красиво ароматно растение, което се чувства много добре на западно и южно изложение. Предпочита богата, глинеста почва и редовно поливане. Трябва да му се осигури добър дренаж. Не бива да се поставя на течение.

Декоративен грах – ароматния грах представлява катерливо растение, подходящо както за градината, така и за балкона. Обича слънцето и редовното и обилно поливане. Нуждае се от лека почва с добър дренаж.

Кактус – едно от най – лесните за отглеждане и непретенциозни растения е кактусът. Той се нуждае от много светлина и въздух затова и западното изложение през лятото е идеално за него. Полива се много оскъдно, като през зимата поливането почти се преустановява.

Олеандър – зокумът представлява вечнозелен храст със средиземноморски произход. Нуждае се от слънчево място и обилно, редовно поливане. Размножава се чрез резници.

Калибрахое – каскадно растение, цъфтящо в богата гама от цветове. Полива се умерено.

Калдаръмче – обича слънцето, издържа на засушаване. Поливането е оскъдно. Почвата трябва да е добре дренирана за да не задържа вода.

На западен прозорец може да се отглеждат и някои билки и подправки като розмарин, кориандър, мащерка. 


Западното изложение е предизвикателство за повечето растения през лятото. Все пак има цветя, които о