Спатифиулм - отглеждане и размножаване

25/10/2021, 11:08:46
Оценка 5 от общо 3 гласа
25/10/2021
Спатифиулм - отглеждане и размножаване

Спатифиллум (Spathiphyllum), наричан още „Лилия на мира“ е едно от най-популярните многогодишни стайни растения. Има дълги тъмнозелени, лъскави листа и цъфти с бели цветове с нежен аромат. При подходящи грижи може да цъфти през цялата година.

Грижи за спатифилум след покупка

След покупка на младо растение, дайте му две до три седмици време да свикне с новата обстановка и особеностите на вашия дом – светлина, температура, влажност. След това го преместете в нова саксия с по-голям размер, ако има нужда. Кореновата му система е малка затова не избирайте твърде голям съд, който не му съответства. Това може да доведе до лошо развитие на растението и слаб цъфтеж.

При покупка гледайте почвата да е леко влажна. Това е важно, тъй като спатифилумът е влаголюбиво растение и пресъхването на почвата може да доведе до увреждането му.

Поставете новото растение до прозорец с не много силна и продължителна слънчева светлина. Най-благоприятно е източното изложение.

Осветление

Както директните слънчеви лъчи така и пълното засенчване не се отразяват добре на спатифилума. Поставете го на източен или западен прозорец, в краен случай – на север. Ако се налага да бъде на южно изложение, то задължително осигурете засенчване в горещите летни дни. Ако растението е на плътна сянка, листата му ще придобия по-тъмно зелен оттенък и цъфтежът може да бъде слаб или въобще да липсва.

Температура

От пролетта до есента, спатифилумът се чувства добре при температура между 18 и 25 градуса. През зимата е желателно температурата да бъде в диапазона 16-19 градуса. ако е по-топло, погрижете се за редовното овлажняване на въздуха. Не поставяйте саксията в близост до отоплителни уреди. Студени течения, както и температури под 10 градуса са пагубни за растението.

Поливане и влажност на въздуха

Когато младото цвете расте активно, то се нуждае от редовно поливане. През зимата поливането се намалява, но не трябва да се допуска пълно изсъхване на почвата. Водата трябва да бъде престояла поне 24 часа. През зимата, когато въздухът в помещенията е сух, е нужно растението да бъде пръскано с вода веднъж на няколко дни. През лятото, в жегите, може дори да го къпете на чешмата.

Спатифилумът обича водата, но не бива да се допуска корените му да загният от застояване на вода. За целта осигурете добър дренаж на почвата.

Почва и торене

Почвата на спатифилумът трябва да включва торф, листовка, хумус, речен пясък в приблизително равни количества. Може да се добавят и дървени въглища. Основното изискване е почвената смес да бъде лека и с добри дренажни свойства.

През вегетационния период растението трябва да се подхранва със слаб минерален тор. На 1 литър вода, добавете не повече 1.5 гр. тор. През зимата се подхранват само растенията, които продължават да цъфтят. Ако през останалите сезони, наторявате цветето 2-3 пъти месечно, то през зимата, сведете подхранването до веднъж месечно.

Пресаждане

Пресаждането на спатифилума се извършва през пролетта. То е необходимо само ако размерът на саксията е малък за растението. Процедурата се извършва с повишено внимание, тъй като корените на спатифилумът са доста крехки. Преди пресаждането се полива обилно.

За спатифилумът са подходящи ниски и не много дълбоки саксии. На дъното се прави дренажен слой. През първите дни е желателно растението да се държи на топло място и да се пулверизира често. Ако не се налага преместване в по-голям съд е достатъчно на пролет да обновите горния почвен слой.

Размножаване

Най-популярният начин за размножаване на спатифилумът е чрез резници. Те се вкореняват в мокър пясък и се държат на топло място. Възможно е и размножаване чрез разделяне на растението. Изчистеното от почва коренище може да се разреже на 2-3 части, всяка, от които трябва да има поне една растежна точка и 3-4 листа. Младите растения се засаждат в саксии с диаметър до 15 см. и се оставят в топла стая. През първите дни не се поливат, а само се пулверизират. При успешно размножаване и подходящи грижи, новите растения започват да цъфтят най-рано след 8 месеца.

Възможно е размножаване от семена, но често е неуспешно, тъй като те бързо губят свойството си за покълване.

Възможни проблеми

Спатифилумът не цъфти

Най-честата причина за това е ниска температура в помещението, съчетана със сух въздух. Друга причина може да бъде недостатъчното подхранване. То трябва да се случва поне 2 пъти месечно през активния период. Прекалено голяма саксия също може да доведе до липса на цъфтеж, тъй като спатифилумът цъфти само когато изпълни почвата с корените си. В случай, че поддържате оптимална температура и влажност в стаята и подхранвате редовно растението, опитайте да го преместите в по-малък съд.

Листата почерняват

Черните краища на листата са признак за проблем с кореновата система на растението. Причината най-често са грешки при напояването. Както прекалено честото, така и недостатъчното поливане може да до доведат до увреждане, загниване или изсъхване на корените. Добре е засегнатото растение да се извади от почвата и да се направи преглед на корените. Ако има увредени части, те се отстраняват внимателно и се поставят в свежа почва.

Листата пожълтяват

Сухи листа, чиито краища пожълтяват са признак за недостатъчно поливане или сух въздух. Необходимата влага може да се достави чрез пръскане или кратък душ.

Вредители

Спатифилумът може да бъде нападнат от акари или листни въшки. В такъв случай растението трябва да се измие със сапунен разтвор и да се третира с подходящ препарат.


Спатифиллум (Spathiphyllum), наричан още „Лилия на мира“ е едно от най-популярните много