Орхидея - капризната красавица

04/11/2021, 13:49:41
Оценка 4.7 от общо 3 гласа
04/11/2021
Тагове:
Орхидея - капризната красавица

Орхидеите са едни от най-красивите и обичани стайни растения. Въпреки, че се считат за взискателни цветя, при подходящи условия, те растат успешно у дома. Селектирани са десетки хиляди видове орхидеи, но най-разпространения стаен вид е Фаленопсис (Orchid Phalaenopsis).

Как да изберем орхидея?

Орхидеята трябва да се продава в прозрачна саксия с вентилационни отвори. Корените на растенията трябва да се виждат и да изглеждат чисти, влакнести, плътни, без следи от плесен. Добре е когато купувате цветето почвата в саксията да е суха, тъй като така то по-лесно ще понесе транспортирането. Листата на здравата орхидея са ярко зелени, сочни и гладки. Жълтеещите листа са признак за болно, недохранено или пресушено растение. По тях не трябва да има вдлъбнатини, петна, меки зони или нехарактерно оцветяване, например в кафяво, сиво, жълто. Кореновата шийка трябва да е чиста, светла, да няма тъмни и влажни места. Ако усетите аромат на мухъл в почвата, не купувайте растението, тъй като това може да е показател за загниващи корени.

След като занесете новото растение в дома си, поставете го на светло място без директни слънчеви лъчи и далеч от отоплителни уреди. Полейте го след 5-7 дни, а не веднага, за да има възможност да се адаптира към новата среда. Направете обстоен преглед за наличие на вредители и ако видите такива ги третирайте своевременно.

Как да се грижим за орхидеята у дома?

Осветление

Орхидеята обича слънчевата светлина, но предпочита разпръснатата такава, вместо преките лъчи. За оптимално развитие, Фаленопсиса се нуждае от поне 8-10 часа светлина на денонощие, което може да бъде трудно постижимо условие през зимата. На южни, западни и югозападни прозорци, растението цъфти обилно и се чувства добре, но трябва да осигурите засенчване в следобедните часове в дните когато температурите навън са над 30 градуса. в противен случай може да се стигне до леко изгаряне, което да доведе до по-светли участъци по листата. При по-тежки изгаряния листата може напълно да изсъхнат. Източното изложение също е добър вариант, особено за летния сезон и не се налага защита от светлината. Северните прозорци не са подходящи за орхидеята, тъй като липсата на светлина може да доведе до по-слаб или напълно липсващ цъфтеж. През зимата е добре да прибавите допълнително осветление с флуоресцентна лампа за поне 6 часа дневно.

Температура

Фаленопсиса се чувства добре при високи температури – между 22 и 32 градуса. добре е нощната температура да е малко по-ниска от дневната, но да не пада под 18 градуса. при големи колебания между дневните и нощните температури по цветоносните стъбла и листата на орхидеята може да се появи лепкав секрет.

При температури по-високи от 26 градуса, орхидеята нараства активно на листна маса, но цъфтежът е по-слаб.

Субстрат

Орхидеите се нуждаят от лек субстрат, който да осигури достатъчно въздух за кореновата им система. Най-добре е да купите готова почвена смес, специално за орхидеи, тъй като тя съдържа всички необходими компоненти. Ако желаете да приготвите субстрата сами, то той трябва да включва:

 • Иглолистна кора (най-добре борова) – около 60 %
 • Торф – около 20 %
 • Стиропор – около 15 %
 • Дървени въглища – около 5 %

Възможно е също така да добавите мъх и кокосови влакна. При добър състав на субстрата той съдържа всичко необходимо за растежа на орхидеята и няма нужда от допълнително торене. Ако цъфтежът е слаб може да използвате готов тор, специално за орхидеи.

Поливане и влажност на въздуха

Количеството вода, от което се нуждае орхидеята зависи главно от температурата на въздуха в помещението – колкото по-висока е тя, толкова по-обилно трябва да поливаме растението. Излишната вода трябва да може да се отича свободно от саксията. Застояването на вода може да доведе до бързо загниване на корените.

Важно е между отделните поливания субстратът да изсъхва напълно. Това ще се случва за различен период от време в зависимост от климатичните условия. В горещо и сухо време, почвата може да изсъхне за 2-3 дни, докато при други условия това да отнеме 10 дни. Затова винаги проверявайте влажността на субстрата преди да полеете.

Има два варианта за напояване – чрез потапяне на съда във вода или чрез директно поливане. Изберете този, който е по-удобен за вас, но и в двата случая е важно водата да се оттича напълно. Фаленопсисът обича „гореща баня“ тъй като имитира естествените условия на средата, от която произлиза. За целта може да потопите саксията в съд с топла вода (30-35 градуса) за 15 минути или да облеете растението с топъл душ. След това проверете за застояла вода по листата и ако има такава попийте внимателно със салфетка.

Няма нужда от пулверизиране, тъй като вода не бива да се задържа върху цветовете и листата. Вместо това, ако въздухът в помещението е сух може да поставите орхидеята в близост до аквариум (ако имате такъв) или върху поднос с мокри камъчета или просто поливайте по-често.

Пресаждане

Фаленопсисът се нуждае от пресаждане на всеки 2-3 години, тъй като почвата се изтощава и постепенно губи полезните си свойства. Пресаждането трябва да се извършва след прецъфтяване, преди началото на новия вегетационен период.

Как да пресадим орхидеята стъпка по стъпка:

 • Подгответе новата саксия и свеж субстрат
 • Поставете тънък слой мъх или дървесна кора на дъното на съда
 • Внимателно извадете цветето от саксията
 • Изплакнете корените с топла вода и изчакайте да изсъхнат
 • Прегледайте кореновата система и ако забележите повредени, гниещи или потъмнели корени, ги отстранете
 • Поставете орхидеята в новата саксия и запълнете свободното пространство с почва
 • Полейте растението и го оставете на светло място без директни слънчеви лъчи

Размножаване

Най-лесния и бърз начин за размножаване е чрез издънки. С остър нож, обработен с алкохол, отделете дъщерната издънка от растението. Обработете мястото на рязане с активен въглен. Засадете издънката в нов субстрат със съдържание на влажен мъх. Може да използвате вкоренител за орхидеи. Поставете съда на топло и добре осветено място и поддържайте почвата влажна.

Болести и вредители

За здравето на орхидеята може да съдите по състоянието на корените и листата. Корените трябва да са тъмнозелени, плътни и без следи от плесен или петна. Ако те са свикаво-бели, то орхидеята е дехидратирана и спешно се нуждае от поливане. Тъмните и изгнили корени пък, показват че растението е било преовлажнено или че дренажът в саксията не е добър. В такъв случай, фаленопсисът трябва да бъде изваден от саксията, корените трябва да бъдат почистени, а изгнилите места – изрязани. След това се поръсват с топсин. След един ден растението се връща отново в съда като може да смените субстрата с нов, но той трябва да е сух, а не мокър.

Листата също може да сигнализират за проблем. Те трябва да са твърди и наситено зелени. Изсветлените листа показват липса на светлина. Пожълтелите и сбръчкани листа пък се дължат на недостатъчно поливане.

Появата на жълти или кафяви петна по листата може да е признак за нападение от вредители.

Гъбичките са едни от основните причинители на заболявания по орхидеите. Обикновено те атакуват първо корените, които стават кафяви или черни и започват да гният. След това инфекцията се прехвърля към листата, които омекват, пожълтяват и се деформират. Необходимо е изрязване на заболелите корени и листа до здраво. След това се третират с топсин или настъргана кора от канела. След ден-два орхидеята се засажда в нов субстрат.

Най-честите вредители, които нападат орхидеята:

 • Листни въшки – изсмукват сока на листата и повреждат пъпките. Листата стават лепкави
 • Памуклийки – изграждат памучна текстура по стъблото и листата на растението
 • Акари – образуват паяжини в различни части на цветето, основно по листата
 • Щитоносни въшки – поразяват листата, които стават лепкави с кафяви щитчета, под които се крият въшките

При наличие на насекоми, листата и стъблата на растението се почистват като се напръскат със спирт, сапунена вода или пестицид. В агроапетките има препарати, с които се третира субстрата. Обикновено процедурата се прави поне 2 пъти през около 3 дни. След това е желателно да смените почвата или да дезинфекцирате настоящата като я сложите върху домакинско фолио или хартия за печене и поставите във фурната за няколко минути. Това ще унищожи яйцата и лаврите на вредителите.


Орхидеите са едни от най-красивите и обичани стайни растения. Въпреки, че се считат за взискателни ц