Растения, които гонят комарите

06/06/2019, 16:18:24
Оценка 4.6 от общо 5 гласа
06/06/2019
Тагове:
Растения, които гонят комарите

Засадете ги на терасата или в градината

С покачването на температурите навън, логично ни се иска да прекарваме все повече време на открито. Често обаче е възможно барбекюто с приятели, следобедния чай в градината или вечерята в лятната кухня да бъдат помрачени от досадните комари, които кръжат около нас. На пазара се предлагат различни репеленти, които осигуряват защита в някаква степен, но ако искате да избегнете химическите препарати, вижте как да си направите домашен лосион против комари.

Освен познатите спрейове и лосиони има и друг начин досадните насекоми да избягват двора ви или поне части от него. Ще ви предложим няколко растения, които да засадите около къта за отдих или барбекю зоната, които ще държат комарите далеч от вас:

Коча билка

Кочата билка съдържа етерично масло Nepeta faassenii, което е с доказана ефективност срещу комари. Непетата е красиво и лесно за отглеждане растение, което понася бедна почва, засушаване и високи температури. Може да вирее както на силно слънце, така и на сянка.

Лавандула

Лавандулата е известна с множеството си полезни свойства, едно от които е, че бива естествен репелент срещу комари. Маслото от лавандула, нанесено върху кожата също има ефект. Лавандулата има приятен аромат и атрактивен външен вид и би изглеждала страхотно около местата за сядане в двора. Уханието й, освен всичко друго, има успокояващи свойства. Поставете няколко сандъчета с лавандула на терасата или верандата или я засадете директно в градината около зоната за почивка.

Лимонова трева

Лимоновата трева е билка, която както подсказва името й, има силен аромат на лимон. Съдържа цитронено масло, което отблъсква комарите. Растението достига до 50 – 60 см. височина, обича топлите и светли места. Няколко саксии с лимонова трева ще придадат нотка екзотика, освежаващ аромати и чар на терасата, верандата или лятната кухня. Лимоновата трева се отглежда като стайно растение, но през лятото обича да е на открито.

Розмарин

Още една полезна билка, която гони комарите. Може да я засадите директно в градината или в сандъчета за да държи далеч от вас досадните насекоми.

Агератум

Красивото синьо пухче, съдържа веществото колмарин, което е основна съставка на някои репеленти. Неговия аромат отблъсква насекомите. Не бива обаче кожата да се натрива с листа от растението. Засадете го в близост до лятната кухня или къта за почивка.

Тагетес

Прекрасната турта отблъсква ефективно комарите, благодарение на съдържащите се в нея тертиенил и пиретрум. Имайте предвид обаче, че растението привлича оси и пчели заради ярките си цветове.

Други растения, които гонят комарите са: мента, босилек, здравец, маточина, чесън, лук, невен, индрише, орех, кедър.

Много етерични масла също държат насекомите надалеч. Може да си направите малки топчета памук, натопени в етерични масла от лавандула, евкалипт, бергамот, лимонова трева, и да ги разпръснете на няколко места в зоната за отдих.

Разбира се най – ефективно си остава да напръскате целия двор с препарат против комари, да косите редовно тревата и да не допускате на открито да има застояла вода.


Засадете ги на терасата или в градината С покачването на температурите навън, логично ни се иска да