Рози, подходящи за жив плет

12/04/2021, 15:17:42
Оценка 5 от общо 2 гласа
12/04/2021
Тагове:
Рози, подходящи за жив плет

Розите създават красив, ефектен и трудно проходим жив плет, който придава на двора мистериозно и аристократично излъчване. Оформянето на жив плет от рози е чудесен начин да включите тези любими растения в дизайна на всяка градина дори и такава със скромна площ.

Кои са най-подходящите сортове рози за жив плет?

A SHROPSHIRE LAD

Роза с мек, пастелен прасковен цвят, цъфти обилно и създава разкошна розетка. На височина достига до 200 см. Издържа на температури до около минус 13 градуса. За постигане на красив жив плет, „обличане“ на стена или беседка, растенията се засаждат на около 40 см. едно от друго. При засаждане на издънките се оставят по две или три пъпки. Ежегодната резитба е задължителна.

ALBA SEMI-PLENA

Издръжлив, висок храст, обилно цъфтящ в бяло. Цветовете достигат размер до 10 см. снежнобелите розетки изглеждат впечатляващо на фона на яркозелените листа. За стимулиране на нови издънки е необходима редовна резитба. Растението издържа на температури до минус 20 градуса и е подходящо за отглеждане в нашите географски ширини.

JOHN DAVIS

Устойчив на измръзване сорт, който не изисква укритие за зимата. По време на сериозни студове пъпките може да замръзнат, но с настъпване на пролетта се възстановяват. На височина достига до 200 см. Започва да цъфти през юни и продължава почти през цялото лято. Цветовете са големи, нежно розови.

Dortmund

Достига височина до 3 м. Цъфти с големи, пурпурни цветове. Освен за жив плет е подходяща за покриване на фасади, арки и беседки.

Chevy Chase

Ефектен храст, цъфтящ обилно в наситено червен цвят в началото на лятото. Изисква плодородна, богата на хумус, добре дренирана почва и слънчево място. Освен за жив плет може да се използва за покриване на арка или пергола.

Sally Holmes

Бързорастящ храст, който впечатлява с обилен цъфтеж в бяло-кремави цветове и нежен аромат.

Още сортове, подходящи за жив плет са:

  • Excellenz Von Schubert
  • Gertrude Jekyll
  • Grand Ave Giant
  • Pierre de Ronsard in Palais Royal
  • Billet doux
  • Perpetually yours

Грижи за живия плет

Розите изискват повече грижи спрямо други растения, традиционно използвани за жив плет. Важно е да им осигурите добра опора. Почвата трябва да е богата на хумус, а мястото – слънчево и не много ветровито. Може да комбинирате различни сортове, цъфтящи от пролетта до есента за да създадете максимално ефектен жив плет за дълго време.


Розите създават красив, ефектен и трудно проходим жив плет, който придава на двора мистериозно и ари