Размножаване на рози - различни методи

28/07/2020, 16:08:33
Оценка 5 от общо 5 гласа
28/07/2020
Тагове:
Размножаване на рози - различни методи

Размножаването на рози чрез резници може да се случи през цялата година, но най-подходящите периоди са рано напролет преди разлистването и късно през есента – ноември – началото на декември, преди зазимяването.

Какви резници да използваме?

Най-успешно се вкореняват връхни резници, които имат цвят или плодче. Те съдържат голямо количество хормони на растежа, които са важни за лесното вкореняване.

Резникът се отделя с помощта на остър нож или ножица под ъгъл от 45 градуса, над пъпка.

Ако няма да се вкореняват веднага, резниците може да се увият в мокър вестник и да се съхраняват няколко дни на хладно.

Подготовка на резниците

Резниците се проверяват внимателно за наранявания или следи от вредители. От горния край на резника се отстраняват цветът или плодчето до първият лист или възел със спяща пъпка.

Долният край се подрязва под последното разклонение под ъгъл от 45 градуса.

Дължината на резниците трябва да бъде от 12 до 25 см, на всеки резник трябва да има по 1-2 пъпки под почвената повърхност и 3-4 над нея. Долния край на резника се почиства от листата.

За по-бързо вкореняване може да използвате вкоренител, който ще откриете в цветарските магазини и разсадници.

Методи за вкореняване

На закрито

Подходящ съд се напълва с влажен пясък, резниците се подреждат в редици и се покриват по първия възел. Съдът се държи на хладно и светло помещение, при температура 5-10 градуса, а горния почвен слой често се овлажнява.

Директно в градината

Подготвя се бразда, резниците се полагат внимателно в почвата и се притиска добре. Покрива се с почва и се полива обилно. След това всеки резник се покрива с буркан или шише. През топлите, слънчеви дни, покритието се отстранява периодично за да може младите растения да се проветряват. Резниците се вкореняват за 4 до 6 седмици. Рано напролет покритието се отстранява.

Във вестник

Резниците се връзват в снопче и се увиват в мокри вестници. Вързобчето се поставя в няколко найлонови торбички, без да се завръзват. Поставете ги на тъмно и хладно място и проветрявайте пакета веднъж седмично.

Образуването на корени отнема от 3 до 4 седмици. По долния край на резника се появяват бели образувания, които предшестват появата на корени. Ако забележите признаци на загниване при някои от резниците – изхвърлете ги.

След 6-тата седмица резниците, които са пуснали корени може да се засадят в малки саксийки или директно в градината, ако времето позволява.

В картоф

В суров без следи от гниене, се прави дупка, сходна с тази на дебелината на резника. В дупката може да се сипе малко канела, против гъбни заболявания.

Резникът се забожда в отвора и се притиска добре. Подгответе място в градината с дълбочина около 15 см. и го покрийте с пясък. Поставете картофите със забодените в тях, резници на разстояние 15 см. един от друг. Запълнете изкопа с градинска почва, така че около 10 см. от резниците да останат над повърхността. Поливайте редовно.

Картофа осигурява постоянна влажност и е източник на хранителни вещества.


Размножаването на рози чрез резници може да се случи през цялата година, но най-подходящите периоди