Растения за есенна висяща кошница

24/10/2018, 11:09:40
Оценка 5 от общо 2 гласа
24/10/2018
Тагове:
Растения за есенна висяща кошница

Висящите кошници са чудесен начин да декорирате дома и двора през всеки сезон, включителни и есента. Те изглеждат великолепно на верандата, спускащи се от перголата, в ъглите на балкона или пък на перваза. Растенията между, които можем да избираме са типичните за сезона: хризантема, астра, калоцефалус, циклама, калуна, ерика, брасика, бършлян. Атрактивен е капсикум (декоративен червен пипер) както и декоративните тикви, които създават типично есенно настроение.

След като изберете подходяща кошница, напълнете я с готов субстрат за саксийни или балконски цветя и осигурете добър дренаж. В по – хладните есенни дни поливането трябва да е съвсем умерено.

Подберете растения със сходни изисквания към светлина, почва и поливане. Много актуални за сезона са декоративните треви. След като изберете цветята, добре е да допълните композицията със структурни растения за получаване на напълно хармоничен вид. Такива са: хойхера, бръшлян, сантолина, лавандула, калоцефалус.

Изберете слънчево и закътано място за есенната кошница, което не е изложено на течение и валежи. Освен във висящи кошници, есенните растения могат да се засаждат и в контейнери и сандъчета. При тях условията за подбор на растения, почва и грижи са сходни както при кошниците. Разположете ги на перваза, близо до входната врата, на вернадата, около беседката – места, на които може да им се радвате ежедневно.

Освен цветя и треви, в есенните сандъчета може да засадите и различни билки, които не се плашат от студа и промениловото време. Такива са например салвия, розмарин, мащерка, мента. Те са непретенциозни и издържат на ниски температури. Освен това ще придадат допълнителен декоративен ефект, а и приятен аромат на есенната композиция.


Висящите кошници са чудесен начин да декорирате дома и двора през всеки сезон, включителни и есента.