Най - разпространените грешки при отглеждането на рози в градината

04/08/2018, 12:19:45
Оценка 5 от общо 2 гласа
04/08/2018
Тагове:
Най - разпространените грешки при отглеждането на рози в градината

Розовите храсти са едни от най – атрактивните в градината. Понякога обаче те не се развиват добре, не цъфтят, боледуват или дори загиват.

Вижте на какво може да се дължат тези симптоми:

Неподходящ избор на място за розите

Розите са изключително светлолюбиви растения. Ако са засадени на сянка те няма да се развиват добре, няма да цъфтят или ще е прекалено слабо, освен това стават податливи на гъбични заболявания.

Розата предпочита неутралната почва и не понася прекалената влага.

Важно за розовите храсти е, че те не се чувстват добре под дърветета. Не засаждайте високи и твърде инвазивни растения в близост до царицата на градината. Дърветета образвуват сянка, която е нежелана от розата, освен това отнемат голяма част от хранителните вещества и влага в почвата.

Неправилно засаждане

При засаждане на розата не бива да се оставят странични разклонения на повърхността на почвата. Кореновата шийка трябва да се покрие поне с 2 – 3 см. почва.

Неправилна резитба

Резитбата е много важна част от грижата за розите. Увехналите цветове трябва редовно да се отрстраняват. Спазвайте времето, подходящо за резитба. При различните видове рози то е различно. Пълзящите сортове обикновено се подрязват в края на лятото или през есента след приключване на цъфтежа. Храстовидните и високостъблените е по – добре да се режат в ранна пролет.

Неправилно поливане

За да достигне влагата до корените на розите е добре непосредствено преди поливането около корените на растението да се изкопае дупка с дълбочина около 10 см. и водата да се налива в нея. След като попие дупката се засипва с почва, може и да се мулчира за да се запази влагата за по – дълго. По време на активния цъфтеж розите се нуждаят от поливане веднъж на 7 дни, а при много горещо и сухо време – веднъж на 3 – 5 дни. В началото на есента поливането се намалява. Най – добре е розовите храсти да се поливат с хладка вода вечерно време.

Прекалено подхранване или използване на неподходящи торове

Много неопитни градинари смятат, че колкото повече наторяват розата толкова по – обилно ще цъфти тя. Това обаче не е правилно. Наторяването с комплексен тор е добре да се извършва рано на пролет, а не по време на цъфтеж. Последното торене трябва да бъде до средата на септември, след което е добре наторяването да се прекрати. Използвайте торове, съдържащи азот, калий, фосфор.

Неподходяща подготовка за презимуване

Най – честите грешки, допускани при подготовка за презимуване на розите са:

- Оставяне на листа на стъблата – те могат да привлекат вредители и да увеличат риска от заболявания.

- Ранно зазимяване – прекалено ранното затрупване може да накара растенията да покълнат затова зазимете розите непосредствено преди настъпването на трайните студове.

- Наторяване с азотни торове през есента – азотът стимулира растежа на нови издънки, които няма да могат да израстнат и укрепнат и ще замръзнат през зимата.


Розовите храсти са едни от най – атрактивните в градината. Понякога обаче те не се развиват до