Най - честите грешки в оформлението на градината

06/03/2019, 09:51:24
Оценка 5 от общо 2 гласа
06/03/2019
Най - честите грешки в оформлението на градината

Когато мислим за организацията и декорирането на нашата градина вероятно си представяме хармонична пейзажна картина – двор, в който с удоволствие бихме седнали да изпием чаша кафе в удобно кресло, под звуците на птичките и ромолящия фонтан, заобиколени от пъстри и уханни цветя. Това е и целта – да постигнем мечтаната хармония, създавайте градината от представите ни, която радва сетивата ни и отговаря на очакванията ни. За съжаление обаче, много често, в процеса на работа пред нас възникват трудности, които в крайна сметка опорочават крайния резултат.

Вижте кои са най – често допусканите грешки и как да ги избегнем:

Неподходящо озеленяване

Това всъщност може да означава много неща. Съчетаването на подходящи растения, които освен, че трябва да имат сходни изисквания към околната среда, трябва да могат да виреят заедно, но освен всичко това е необходимо и да изглеждат хармонично едно от друго е истинско изкуство. Препоръчваме ви да планирате внимателно растенията във вашата градина. За целта трябва да сте запознати с почвата, да съобразите времето, което може да отделяте за поливане, торене, подрязване и т.н. Представете си как искате да изглежда вашата градина. Не планирайте само отделните кътчета като самостоятелни единици, а погледнете глобално цялата градина като обща визия. Начертайте карта на градината и отбележете къде какви растения бихте могли да засадите. Представете си ги как изглеждат едно до друго. Освен всичко трябва да съобразите и периодите им на цъфтеж.

Не прекалявайте с цъфтящите растения. Понякога общия пейзаж би бил по – хармоничен ако изберете растения в близки нюанси отколкото разноцветна градина.

Обърнете внимание и на не толкова популярни видове. В разсадниците може да намерите непознати за вас растения, които да се окажат атрактивни и лесни за отглеждане. Не залагайте само на известни растения, а помислете за някой нестандартен екзотичен вид, който ще внесе индивидуалност и чар в градината ви.

Запомнете, че внимателното предварително планиране на растителността стои в основата на красивата градина!

Неправилен избор на място и почва за растенията

За да се радвате на здрава растителност е от изключително значение да подберете растения, които биха се чувствали добре във вашия двор. Ако градината е малка и сенчеста няма смисъл да купувате растения, които виреят само на слънце. Преди да пристъпите към избор на цветя, проверете каква е вашата почва и се поинтересувайте как може да подобрите състава й.

Цветните лехи не се вписват в стила на двора

Още един често срещан проблем е озеленяване, което не се вписва в общата концепция на двора – например близките сгради или декоративни елементи. Например къща в старомоден стил или възрожденска архитектура ще изглежда добре заобиколена от извити лехи, традиционни растения, розови храсти. Докато на къща в модерен стил подхождат геометрично оформени лехи, прави форми, семпли или изискани растителни видове.

Липсва ви фокусна точка

Фокусната точка в градината е важен елемент от нейния дизайн. Това може да бъде красива скулптура, интересна пейка или чешма, атрактивно дърво или друго растение, подходящо за солтиер. Изберете си един акцент и не се изкушавайте да поставяте прекалено много декоративни елементи.

Неправилен избор на водни площи

Водната площ е от изключително значение за хармоничния завършък на градинското оформление. Твърде голямата водна площ обаче, несъобразена с размера на двора ще наруши баланса и визуалният ефект няма да е добър. Ако дворът ви е малък изберете компактен фонтан или малко градинско езерце. Интересните водни ефекти, водопади и водоскоци са подходящи за големи градини.


Когато мислим за организацията и декорирането на нашата градина вероятно си представяме хармонична п