Как да създадем фокусна точка в градината

20/02/2019, 13:53:38
Оценка 5 от общо 2 гласа
20/02/2019
Как да създадем фокусна точка в градината

Фокусна точка означава елемент, който искате да подчертаете и да бъде първото забелязано нещо във вашата градина. С две думи това е акцент, който несъмнено привлича погледа. Фокусната точка може да подчертае красотата на дадено място в градината и обратно – да отклони вниманието от по – непривлекателните кътчета.

Акцент в градината може да бъде пергола, арка, скален кът или алпинеум, кладенец, фонтан, стара каменна чешма, ефектна градинска ваза, композиция от растения или пък интересен растителен вид, камина, пейка и въобще всичко, върху което искате да съсредоточите вниманието.

Много подходящи за акцентни растения са красиви цъфтящи храсти като роза, гардения, люляк. Някои атрактивни дървета като магнолия или пък увивни растения като клематис, катерливи рози, глициния, пуснати по перголата или беседката.

Иглолистните видове също са интересен акцент. Подходящи са и растенията солтиери.

През нощта, за да засилите ефекта на фокусните точки може да използвате ЛЕД осветление или соларни лампи.

Идеи за градински акценти:

Нестандартен градински цветарник от стари вещи

Красиви цъфтящи растения, засадени в старата количка за дърва, велосипед или непотребни автомобилни гуми са лесен, бърз и достъпен вариант за градински акцент. Те изглеждат автентично, вписват се в градинския пейзаж и винаги привличат погледа.

Водна площ

Несъмнено един от най – важните елементи в градината е водната площ. Приятното ромолене на водата действа успокояващо и хармонично се вписва в околната зеленина. Водата винаги привлича и лесно се превръща във фокусна точка. Може да изберете градински фонтан в интересна форма, езеро, каскада.

Градинска арка

Арката, „облечена“ в красиви цъфтящи растения е отличен вариант за акцент в двора.

Скален кът

Скален кът, алпинеум или друга композиция от камъни и растения са друг вариант за фокусна точка. Те могат да бъдат съчетани с водна площ за още по – силен ефект.

Ефектни растения във вази

Растения с атрактивна визия, засадени в красиви градински вази са отлично решене за акцент в двора. Това могат да бъдат цитруси, мини овошки, вечнозелени храсти или растения с интересна листна маса.

Светещи саксии

Красиви съдове за растения с ЛЕД или соларно осветление ще придадат чар и колорит на вашата градина през вечерните часове.


Фокусна точка означава елемент, който искате да подчертаете и да бъде първото забелязано нещо във ва