Летни аромати в градината

03/06/2019, 14:01:02
Оценка 5 от общо 2 гласа
03/06/2019
Тагове:
Летни аромати в градината

Лятото настъпва след броени дни, усещаме го не само по силата на парещото слънце, но и по ароматите, носещи се около нас. Наближават ваканции, приключения, а с тях и желанието да напуснем за малко града, да отидем някъде на прохладно и зелено местенце, където да се отпуснем в спокойна и приятна атмосфера.

Ще ви представим едни от най – ароматните летни храсти и дървета, които ще превърнат градината ви в истинско райско кътче.

В началото на сезона разцъфват най – много ароматни растения. Един от най – впечатляващите и любими аромати е този на гледичията (Gleditsia triacanthos). Именно поради този факт тя е много предпочитана от пчелите и е ценно медоносно растение. Акацията (Robinia pseudoacacia) е не по – малко атрактивна и също излъчва пленяващ аромат. И двете растения са от семейство бобови и са непретенциозни към условията на отглеждане.

Ароматът на бъза (Sambucus nigra) също ни привлича силно. Ако искате той да изпълни с ухание градината ви, изберете му някое сенчесто място, тъй като не обича силните слънчеви лъчи.

Малко след бъза и акацията, приятно ухание започва да разпръсква и липата (Tilia).

У нас са разпространени естествено три вида липа – едролистна, дребнолистна и сребролистна. И трите вида са красиви, с едра корона, обилно обсипваща се с цвят през лятото. За отглеждане са абсолютно невзискателни, като виреят както на слънце, така и на полусянка.

Един от най – пленителните, ароматни, летни храсти е филаделфуса (Philadelphus coronarius). Нарича се още булчин венец. Той е привлекателен храст с височина до 3 м. зацъфтява през май-юни в ароматни, бели цветове. Уханието им се усеща особено силно сутрин. Обича както пряката слънчева светлина, така и полусянката. Развива се добре в почви, богати на хумус. Расте много бързо и ако бъде засаден в редица през около 60 см. може да създаде прекрасна жива ограда.

Несъмнено един от най – завладяващите аромати е този на люлякът (Syringa). Цветовете му могат да бъдат обагрени в бяло, розово, виолетово, пурпурно, синьо. Различните сортове цъфтят от началото на май до края на юли. Люлякът расте на всякаква градина почва, издържа на засушаване и е много лесен за отглеждане.

За отглеждането на розите сме писали много, така че сега няма да се спираме подробно върху това, но и няма как да не ги споменем когато става дума за красиви, ароматни храсти. Царицата на цветята е взискателна и изисква богата почва, редовно подхранване и подрязване както и зазимяване, за да ви радва с красотата и уханието си.

Лечебният жасмин (Jasminum officinale) е лиана с дървесни стъбла, цъфтяща в бели, силно ароматни цветове. Расте бързо, може да вирее както на слънце така и на сянка. Студоустойчиво растение е.

Разбира се, списъкът с ароматни, летни растения далеч не се изчерпва с посочените видове. С правилно планиране и подбор може да намерите подходящите растения, които ще превърнат градината ви в истински ароматен оазис.

Статията е изготвена по материали от ландш.арх. Русана Цветанова


Лятото настъпва след броени дни, усещаме го не само по силата на парещото слънце, но и по ароматите,