Кои цветя да отглеждаме на терасата

03/05/2021, 16:51:37
Оценка 5 от общо 2 гласа
03/05/2021
Кои цветя да отглеждаме на терасата

Когато избираме растения за терасата трябва да се съобразим с нейното изложение, размер и функция. На първо място балконите се делят на открити и закрити.

Цветя за открита тераса

Петуния

Петунията е сред най-популярните балконски цветя. Засява се през февруари – март, започва да цъфти през пролетта и продължава до есента. Засяването от семена се извършва в закрити помещения в края на зимата в лека почва. Каскадните сортове се размножават чрез резници. Петунията обича водата и слънцето, може да се отглежда на източна или южна тераса, стига да се осигурява кратко засенчване в следобедните часове през лятото. Особено атрактивни са каскадните сортове във висящи кошници.

Невен

Друго любимо растение за открия балкон е невенът. Неговите топли багри ще ви радват дълго време. Семената се засяват през ранна пролет, поникват бързо, а младите растения се отглеждат лесно. Изберете му слънчево място за да се радвате на обилен цъфтеж. На шарена сянка също ще се чувства добре, но ще цъфти по-слабо.

Тагетес

Турта е едно от най-широко използваните растения, подходящи за бордюри, градински лехи, цветни килими, сандъчета на балкона или перваза на прозореца. Съдържа етерично масло и излъчва специфична, приятна миризма. Предпочита глинесто-песъчлива, лека, влажна почва. Размножава се чрез семена, през февруари-март в закрити помещения. Изнася се на открито в началото на май след преминаване на сланите.

Маргаритка

Маргаритката цъфти от края на май до началото на септември. Обича открити, слънчеви места, но понася и леко засенчване. Нуждае се от богата почва, редовно подхранване и умерено поливане.

Цветя за закрита тераса

Латинка

Латинката е слънчево, непретенциозно растение, впечатляващо с пищни, приятно ухаещи цветчета. Чувства се добре на остъклен, но проветрив балкон. Не понася течение и директни слънчеви лъчи в горещите обедни часове през лятото. Полива се оскъдно, тъй като не обича много влагата. Цъфти обилно ако се подхранва с торове, богати на калий и фосфор.

Лобелия

Лобелия е нежно и ефирно цвете, което може да се отглежда както на открит така и на остъклен балкон стига да има достатъчен достъп до свеж въздух и да й осигурите засенчване в следобедните часове през лятото. Цъфти от май до края на октомври и изглежда много ефектно както в сандъче на перваза така и във висящи кошници.

Теменужка

Теменужката расте на слънчево до полусенчесто място. Обича богата на хумус почва, редовно подхранване и умерено поливане. Може да смесите различни сортове, някои цъфтят през март-април, други септември-октомври, а трети продължава дори до началото на зимата. Така ще се радвате на изобилие от цветове за дълго време.

Сладък грах

Сладкия грах е пълзящо едногодишно растение, което образува дълги филизи, започва да цъфти в началото на зимата и при подходящи условя продължава през цялата пролет. Има приятен наситен аромат. Обича богата, добре дренирана почва и обилно поливане.

Вербена

Вербената краси балкона от пролетта до късна есен без да изисква много грижи. Обича слънчевите лъчи и влажната и богата почва.

Отопляеми зимни градини

Ако отоплявате терасата през зимата, вариантите за озеленяване са много. Почти всички стайни и балконски цветя могат да растат успешно в отопляеми зимна градина. Като за повечето би било достатъчно да поддържате температури над 5 градуса. Повечето растения, с изключение на някои чувствителни тропически видове ще се чувстват отлично на хладна, но отопляема закрита тераса.

Фуксия

Фуксията е много красиво и сравнително лесно за отглеждане растение. За него най-важно е правилното поливане. Носи му се слават на влаголюбиво растение, в резултат на което често бива преполивано, което води до загниването му. Истината е, че фуксията се полива само когато субстратът ѝ е изсъхнал. Оросяване обаче може да се прави често, особено в жегите.

Бегония

Различни сортове бегония могат да растат успешно на отопляем балкон. Чувстват се отлично при темература между 13 и 21 градуса. Обичат светлината, но не и директни слънчеви лъчи. Поливането трябва да е обилно, а въздухът периодично да се оросява.

Цветя за северен балкон

Циклама

Циклмата обича хладни, светли и проветриви места, но без течение. Чувства се отлично на северно изложение, тъй като не понася преки слънчеви лъчи. За да цъфти обилно ѝ е нужна температура от 10 до 18 градуса, тъй като в по-топло помещение цъфтежът ѝ ще бъде слаб. Обича високата влажност на въздуха. Най-подходящото място за нея е отопляем, остъклен северен балкон.

Калцеолария

Калцеолария, наричана още „чехълче“ е многогодишно цъфтящо растение, обича полусенчестите места и се чувства отлично на северна тераса. През зимния период понася темератури до 5 градуса, при по-ниски измръзва. Полива се редовно с филтрирана вода, има нужда от висока въздушна влажност.

Иглика

Игликата е много обичано растение заради ранния си цъфтеж, голямата пъстрота и лесното отглеждане. Обича светлината, но не и директните слънчеви лъчи. През зимата се чувства добре на остъклена тераса при температура 5-10 градуса. В периода на цъфтеж се полива обилно, а през останалото време – умерено.

На северен балкон могат да се отглеждат още теменужка, бегония, латинка.

Цветя за южен балкон

Гайлардия

Расте на туфи, при благоприятни условия може да цъфти през цялата година.

Обича слънцето, леката и добре дренирана почва.

Калибрахое

Калибрахое е пъстро богато цъфтящо растение. Често го бъркат с петунията. Цъфти в голямо разнообразие от нюанси, изглежда впечатляващо във висящи кошници. Обича да бъде огрявано директно от слънчеви лъчи.

Хибискус

Хибискуса обича слънчеви места с изобилие от светлина. При горещо време изисква обилно поливане. Редовното подхранване с течен тор е важно за оптималния му растеж.

Алисиум

Издръжливо, непретенциозно цвете, цъфтящо през цялтото лято. Подходящо е за слънчев балкон, където други растения вирят трудно, издържа на засушаване.

Сакъзче

Нарича се още „висящо мушкато“. Едно от най-любимите цветя за юни тераси, което цъфти от април до септември.

Калдаръмче

Калдаръмчето цъфти продължително от пролетта до есента в разнообразие от нюанси. Обича слънцето и е много сухоустойчиво. Почвата му трябва да е песъчлива или гилнеста, добре дренирана.

За южна тераса са подходящи още: пасифлора, тагетес, невен, циния, лантана.

Цветя за източен балкон

Хортензия

Хортензията се чувства добре на полусянка, не понася преки, силни слънчеви лъчи. Източното изложение е идеално за нея. Едно от най-важните изисквания за успешното ѝ отглеждане е почвата да се поддържа постоянно влажна.

Калуна

Компактно, красиво храстче, което цъфти през лятото и есента, калуната е отлично растение за източната тераса. Обича почва с по-висока киселинност и умерено поливане.

За източен балкон са подходящи още: мушкато, петуния, лобелия, гергина, теменужка, импатиенс.

Цветя за западен балкон

Пасифлора

Обича слънцето и валагата, чувства се чудесно както на западно така и на южно изложение. Цъфти от май до октомври.

Адениум

Екзотично сукулентно растение с нежни, ефирни цветове. Цъфти от началото на пролетта до края на лятото. Обича топли, сухи, слънчеви места.

Олеандър

Представлява вечнозелен храст, който в зависимост от сорта цъфти от юни до октомври. Цветовете са в нежни бели, жълти, розови, медни, червени тонове. Обича слънцето и редовното поливане.

Агератум

Агератумът не е взискатален по отношение на мястото си, но цъфти обилно когато е изложен на слънце затова западния балкон е чудесно решение за него. Расте добре в лека, песъчлива почва и се нуждае от редовно поливане.

На западна тераса може да се отглеждат още: мушкато, амарилис, вербена, кактуси.


Когато избираме растения за терасата трябва да се съобразим с нейното изложение, размер и функц