Бегония, грудкова (Begonia knollenbegonien)

19/08/2016, 03:00:00
Оценка 4.4 от общо 64 гласа
19/08/2016
Бегония, грудкова (Begonia knollenbegonien)

Семейство Бегониеви

Съществуват много видове бегонии. Смята се, че хибридите са между 1000 и 2000. Сред най – популярните видове е Begonia knollenbegonien (грудкова бегония) Родината й е Южна Америка.

Листата на бегонията са асиметрични, а стъблата обикновено са месести. Има сортове с различна големина. Цветовете им са едри – до 10 см. Съществуват изправено растящи както и висящи бегонии. На височина достигат до 30 см. Грудковите бегонии цъфтят от май до октомври на не много светли места.

Място: Светло или полусенчесто, защитено от вятър, място. Бегониите " Мултифлора " и " Бертиний" – може и на слънчево място.

Засаждане: Растенията се разполагат на разстояние – 20 – 25 см. едно от друго.

Почва: Подходяща е смес от високохумусна почва и листовка. Може да се използва и готова пръст за балконски цветя.

Светлина: Трябва да се избягват преките слънчеви лъчи за повече от 4 часа на ден.

Поливане: В периода на растеж бегонията трябва да се полива обилно, като не се допуска задържане на вода. През останалото време поливането трябва да е пестеливо.

Торене: В периода до октомври е добре растението да се наторява с малки дози тор на около две седмици с цел регенериране на грудките.

Поникване: През февруари – март грудките се нареждат в съдове с влажен торф и се оставят на светло място при температура около 19 – 22 градуса. След като се покаже младото стебло се прехвърлят в по – големи сандъчета. След това при положителни температури се изнасят на открито като се внимава за опасност от измръзване.

Презимуване: Сандъчетата се внасят на закрито още след първите застудявания. Грудките се съхраняват в сухи съдове на проветриво място.

Размножаване: Бегонията се размножава чрез делене на грудките скоро след покълването. Местата на отрязване трябва да се дезинфекцират с прах от дървени въглища.

Болести и вредители: Листни въшки, брашнеста мана, сиво гниене.

Други грижи: Прецъфтелите цветове трябва редовно да се отстраняват.


Семейство Бегониеви Съществуват много видове бегонии. Смята се, че хибридите са между 1000 и 2000.