Семената на лобелията се засаждат през февруари

12/01/2018, 03:41:20
Оценка 4.5 от общо 81 гласа
12/01/2018
Тагове:
Семената на лобелията се засаждат през февруари

Лобелия е прекрасно растение с пъстри цветове, което внася настроение и колорит във всяка градина. Тя краси цветните лехи в двора или озарява балкона, засадена във висяща кошница, сандъче или саксия. Характеризира се с обилен и продължителен цъфтеж както и бърз растеж, което я прави любима на много цветари.

За да имате през май, годни за разсаждане, растения, засадете семената на лобелията през февруари. Семената й са много дребни и при засаждането не се покриват с пръст.

Изберете хранителна и лека почва с добра водопропускливост. Може да купите готов субстрат, както и да приготвите у дома. Ако изберете втория вариант използвайте 2 части угнила листовка, 1 част парникова почва и 1 част пясък.

Желателно е да дезинфекцирате предварително почвата като за целта – 1 седмица преди засажданетоя полейте със слаб разтвор на калиев перманганат във вода или я сложете за 1 час във фурна, загрята на 55 градуса.

Семената се смесват предварително с дребен пясък и за засаждат в субстрата. След това почвата трябва да се навлажни, но не чрез поливане. Най – добрият вариант е съдът да се постави в плитка купа с вода. Друг начин е да оросите леко повърхността с тънка струя вода. Съдът се покрива със стъкло, затъмнява се и се поставя в топло помещение.

Всеки ден стъклото трябва да се вдига за малко, за да може семената да се проветряват. Поникването обикновено се случва след около 2 седмици. Веднага след като се появят малдите растения стъклото се отстранява и съдът се премества в по – хладно помещение – с температура около 10 – 15 градуса. След около месец, растенията се пикират по 4 – 5 броя в саксийки като между групичките трябва да има разстояние – 4 – 5 см.

След като съдът им отеснее, растенията се засаждат в градинската леха или в сандъчета и висящи саксии.

Разсадът може да се засади на открито след като опасността от слани е изцяло преминала. В градината разстоянието между групичките растения трябва да бъде – 15 – 20 см. Лобелията се развива най – добре на слънчеви места. След засаждането растенията се нуждаят от редовно поливане, подхранване с торове за цъфтящи видове и премахване на прецъфтелите цветове.


Лобелия е прекрасно растение с пъстри цветове, което внася настроение и колорит във всяка градина. Т