Кога, къде и как да засадим коледната елха

11/01/2021, 12:44:39
Оценка 4.7 от общо 3 гласа
11/01/2021
Тагове:
Кога, къде и как да засадим коледната елха

Началото на пролетта е идеалния период за засаждане на Коледното дърво в градината или близкия парк

През последните години все повече хора предпочитат не отрязани, а живи коледни дръвчета, засадени в контейнери. Тази практика подпомага опазването на вечнозелените дръвчета и целта е да се наложи като трайна тенденция сред домакинствата. Така освен, че се грижим за природата, след отминаването на празниците, можем да засадим дръвчето в двора си или на подходящо място около жилищния блок.

Как да се грижим за дръвчето в саксия?

Поставянето на елхата вътре в жилището и изнасянето ѝ отново навън след това неминуемо води до силен стрес за нея заради голямата разлика в температурата, светлината и влажността. Добре е дръвчето да прекара в жилището не повече от две седмици. След отминаване на празниците, елхата трябва да се постави в хладно (неотопляемо) помещение докато отминат големите студове, след което да се изнесе на терасата на светло и защитено от вятър, място. Ако е прекалено студено, изолирайте саксията с картон и пълнеж от слама за да предпазите корените. Не изнасяйте дръвчето на балкона още през януари, тъй като няма да успее да се аклиматизира и ще измръзне. Поливайте дръвчето на всеки две седмици докато дойде моментът за засаждане. Непосредствено преди засаждането на открито, елхата трябва да е изнесена на терасата или директно в двора за 2-3 дни.

Кога и къде да засадим елхата?

Засаждането трябва да се извърши след като преминат сериозните студове и преди започването на вегетационния период. Подходящ момент е втората половина на март и първите дни на април.

Важно е да изберете внимателно мястото, тъй като елхите и боровете имат бърз растеж и мощна коренова система и в бъдеще може да засенчат моравата, други растения или дори да застрашат основите на къщата. Дръвчето трябва да бъде засадено на отстояние поне 5 метра от сгради и постройки и да не е под електропроводни мрежи, шахти и канализация. Най-добре е дръвчето да бъде в края на двора. Ако нямате подходящо място в градината, консултирайте със съответната община за възможностите за засаждане на дръвчето в междублоковото озеленяване, градския парк или близката гора. 

Стъпки при засаждане

 • Изкопайте дупка, малко по-дълбока и по-широка от кореновата бала.
 • Почистете добре мястото от камъни, растителни и строителни отпадъци.
 • Разрохкайте почвата и добавете торф или компост. Оборския тор не е подходящ!
 • Опитайте да запазите целостта на кореновата бала при изваждането ѝ от контейнера. Ще ви бъде по-лесно ако предния ден сте я полели.
 • Изрежете някои от най-долните клонки.
 • След поставяне на корените в дупката посипете със ситна почва като гледате да няма големи буци.
 • Утъпкайте добре почвата за да се уплътни.
 • Укрепете дръвчето с колчета и въже докато развие здрава коренова система (за период от около една година).
 • След засаждането полейте обилно за да слегне почвата.

Полезни съвети

 • Огледайте добре дръвчето когато го купувате. Корените трябва да са здрави с достатъчно количество пръст, а то да изглежда свежо.
 • Сакисята трябва да съответства по размер и дълбочина на кореновата система на дървото. Елха, засадена в миниатюрен контейнер, пълен с торф няма шанс да оцелее и да бъде засадена на постоянно място. Почвата трябва да е добре слегнала и растението да не мърда при разкалащане.
 • Вкъщи не го дръжте в близост до отоплителни уреди.
 • Поддържайте пръстта в контейнера влажна.
 • Първата година след засаждането поливайте периодично, особено в горещо време.


Началото на пролетта е идеалния период за засаждане на Коледното дърво в градината или близкия парк