Катерливи растения за градината

13/11/2018, 10:35:07
Оценка 4 от общо 4 гласа
13/11/2018
Тагове:
Катерливи растения за градината

Увивните растения несъмнено са едни от най – ефектните и предпочитани за декорация на оградата, перголата, беседката, арката, фасадата на къщата или друга постройка в двора, терасата или вернадата.

Повечето видове увивни растения са бързорастящи, което е големо предимство ако искате скоро да осъществите идеята си за озеленяване на даден елемент.

Пълзящите растения могат да красят също така склуптури в градината, дворната чешма, някое старо дърво, кладенец, могат да създадат сянка и прохлада на терасата или перголата.

Катерливите растения са удачен начин за прикриване на недостаъци по фасадата на сградата, ако се появят такива. Пуснати по огрдата пък предпазват от любопитни погледи на съседи и минувачи.

Кои увивни растения да изберем и как да се грижим за тях?

Декоративен грах

Подходящ е за озеленяване на градината, терасата, оградата. Цъфти от края на май до средата на септември в огромно разнообразие от багри.Студоустойчив е и може да се отглежда целогодишно на открито. Предпочита добре осветени места, лека, дренирана почва. Нуждае се от редовно и обилно поливане.

Клематис

Подходящ е за градината и балкона, може да се катери по ограда, арка, беседка или пергола, както и по парапета или друга опора на терасата.

Предпочита слънчево място, може да понесе и леко засенчване, трябва да се пази от течение. Нуждае се от богата, влажна, добре дренирана почва.

Тунбергия

Представлява каскадно растение, подходящо за сандъчета и кошнички, както и за катерене по декоративни решетки. Цветето се нуждае от слънчево място, чувста се най – добре на южен или западен балкон. Обича високата влажност на въздуха и понася добре оросяване. Размножава се чрез семена или резници.

Полигониум

Увивен листопаден храст с много продължителен цъфтеж – от май до октомври. Расте бързо както на слънце, така и на полусянка. Вирее на обикновена градинска почва. Може да се използва и като почвопокривно растение в цветни групи и алпинеуми.

Партеноцисус – дива лоза

Дивата лоза е катерливо листопадно растение с гъста корона. Декоративна е листната маса, тъй като цъфтежът е семпъл и не особено ефектен. Може да расте както на слънце, така и на сянка. Обича влажна почва. През първите зими на открито младите растения се нуждаят от защита.

Хортензия

Хоретнзията вирее на лека сянка, обича богата почва, която трябва да се поддържа влажна. През лятото се полива обилно, а през останалото време – оскъдно. Размножава се чрез резници.

Глициния

Глицинията е атрактивно увивно растение с пищни гроздовидни цветове. Може да обгърне красиво терасата, верандата, перголата, да пази сянка около беседката или лятната кухня. Нуждае се от слънчево място. Вирее на всякаква почва, но колкото по – богата е тя, толкова по – обилен ще бъде цъфтежът на глицинията. През първите години се засаждането е добре да се наторява редовно.

Катерлива роза

Увивните рози се нуждаят от достатъчно пространство за развитие. Те трябва да бъдат на светло и защитено, от вятър, място. Почвата им трябва да е хранителна и с добри дренажни свойства.

Текома

Листопаден увивен храст с обилен и атрактивен цъфтеж. Използва се за вертикално озеленяване на стени, беседки, огради, балкони. С подходящото подрязаване може да бъде оформена и малко дърво. Обича богата, умрено влажна почва и слънчево място.


Увивните растения несъмнено са едни от най – ефектните и предпочитани за декорация на оградата