Как да си направим стена от рози

10/04/2019, 11:04:56
Оценка 5 от общо 3 гласа
10/04/2019
Тагове:
Как да си направим стена от рози

Един от най – успешните начини да използваме рози в озеленяването е да ги съчетаем с различни структури като арки, перголи, колони. Увивните сортове рози могат да бъдат „пуснати“ и по стената, беседката, оградата, парапета на терасата.

Катерливите рози цъфтят обилно в продължение на няколко месеца, благодарение на което имат силен декоративен ефект и превръщат градината в истински рай.

Увивните рози приличат много на катерливите, но всъщност са различни видове. Те имат по – тънки и гъвкави стъбла и по – лесно се поддават на увиване около конструкцията.

Страничните им разклонения са отпуснати и лесно се поддават на оформяне. Увивните сортове цъфтят по – кратко от катерливите.

Някои популярни сортове катерливи и увивни рози:

  • Cl. Chrysler Imperial
  • Cl. Etoile de Hollande
  • Cl. Grand Chateau
  • Moonlight
  • Florentina
  • Compassion
  • Elfe
  • Dortmund
  • Flammentanz

При създаването на стена от рози може да съчетаете пълзящи и катерливи видове за да постигнете дълготраен декоративен ефект. Може да комбинирате и сортове, които цъфтят в различни багри.

Изберете слънчево място за конструкцията. Избягвайте северните изложения и ветровитите терени.

Конструкцията не трябва да е твърде малка и лека, тъй като след 3 – 4 години растенията ще натежат.

Не забравяйте, че розите ориентират цветовете си по посока на слънчевото греене, затова съобразете къде да поставите конструкцията.

Ако искате да се наслаждавате на прекрасната розова стена докато пиете кафе в двора например, гледайте розите да са ориентирани към къта за отдих.

Ако в двора ви има старо изсъхнало дърво, което трябва да изрежете, то също може да се превърне в чудесно упора за розите. Оставете достатъчно висок пън, към който да прикрепите пълзящите красавици. Използвайте сортове с тънки и гъвкави стъбла.

Розите на обичат пресаждането затова мястото трябва да се избира внимателно.

Цветовете на катерливите рози се разполагат основно по върховете им. За да накараме растението да цъфти по цялата си дължина е важно основните клони да се прикрепят към подпора или да бъдат разположени хоризонтално. По този начин ще се сформират малки клончета от основата, по които ще се образуват цветове.


Един от най – успешните начини да използваме рози в озеленяването е да ги съчетаем с различни