Да изпълним градина с багри

28/05/2019, 11:19:59
Оценка 5 от общо 2 гласа
28/05/2019
Да изпълним градина с багри

Цветовете играят съществена роля върху начина, по който възприемаме обкръжаващото ни пространство, макар и не винаги да си даваме сметка за това. Общоприето е цветовете да се делят на топли и студени. Към топлата гама спадат жълт, оранжев, червен цвят и техните производни. Те олицетворяват огън, сила, енергия, подтикват към действие. Студените цветове са по – сдържани. Това са; син, сив, виолетов и техните нюанси. Те умиротворяват и успокояват. Създават усещане за хармония и баланс. Белият цвят е неутрален, свързва се с чистота, невинност, свобода. Розовият цвят, въпреки че произхожда от червения, е доста по – мек и приглушен от него затова и често се причислява към студената гама. Той е женствен, нежен и успокояващ.

За да постигнете балансиран екстериор трябва да обърнете внимание не само на цветовете на растенията, а и на околните елементи – настилки, ограда, статуи, фигури, съдове за цветя, мебели. Така например ако в градината ви преобладават растения в ярки тонове – оранжево, червено, виолетово, то изберете бледи и неутрални цветове за мебелите и настилките. И обратно – ако растителността е представена предимно от зелени видове или такива с бели, сини, сребристи цветове може да заложите на пъстри архитектурни елементи.

Крайния резултат зависи от цялостната идеология. Ако искате спокойна, хармонична обстановка или се стремите към градина в модерен и минималистичен стил, то придържайте се към монохромни цветови гами. Например бели цветя могат да бъдат засадени в контейнери с естествения цвят на бетон или метал или в друг едноцветен тон. Ако обаче искате да „разчупите“ обстановката и търсите повече колорит, то засадете белите цветя в пъстри саксии или такива в ярки тонове, които ще се превърнат в своеобразен акцент.

Успешен трик, който ландафтните дизайнери препоръчват е да разполагате растения с топли цветове на преден план, а тези в студената гама – на заден. Това зрително увеличава дълбочината на възприемания обект. При липса на междинни тонове се получава интересен контраст, благодарение на който може да постигнете забележителни, колоритни композиции.

Градината би изглеждала чудесно ако се спрете на два или най – много три любими цвята и с помощта на неутрални тонове създадете деликатен преход между тях.

Интензивните цветове трябва да се използват внимателно и винаги в комбинация с достатъчно зеленина, която да ги „омекоти“.

Ако искате пъстра, весела, слънчева градина, която ви изпълва с енергия и настроение заложете на растения, цъфтящи в жълто, оранжево, розово.

Ако целта ви е хармонична, спокойна обстановка, предразполагаща към отдих, изберете растения, цъфтящи в студената гама – бяло, синьо, виолетово, бледо розово. Не забравяйте да осигурите и достатъчно зеленина, която да гарантира качествена отмора.

В случай, че искате вашата градина да бъде с минималистичен дизайн, то изберете нецъфтящи зелени растения, вечнозелени храсти, билки, ароматни треви, растения със сребриста листна маса.

Цветовете на преобладаващите растения оформят цялостната визия на градината и усещането, което оставя тя у наблюдаващия я.

Белите растения създават спокойна обстановка. Подходящи са за засаждане около кътчетата за релакс – беседка, пергола, веранда. Съчетават се отлично с растения с розови, лилави, сини или червени цветове. Изпъкват впечатляващо на фона на плътна зелена маса. Растенията, цъфтящи в бяло са неизброимо много, но все пак ще дадем пример с няколко от тях: японско анемоне, клематис, роза, арабис, аренария, армерия, бяла теменужка, спирея майки сняг, лилиум, иберис, хортензия и много други.

Растенията със жълти, оранжеви и червени цветове „стоплят“ визуално градината. Те имат интензивно въздействие и са подходящи за акцент или създаване на контраст.

Популярни градински растения, цъфтящи в жълто: алисиум, жълт равнец, жълтичка, ехинацея, роза, форзиция, хелениум, керия, лютиче, рудбекия и други.

Няколко растения, цъфтящи в оранжево: хемерокалис, невен, тунбергия, тагетес.

Растения с червени цветове: роза, червено омайниче, циганче, гербер, лале, иглика, циния и други.

Цветята, цъфтящи в синьо, лилаво и розово създават спокойна, отпускаща атмосфера. Те оставят усещане за хлад, простор, свобода. В комбинация с бяло създават хармонична и успокояващ атмосфера, типична за средиземноморския стил.

Градински растения, цъфтящи в синьо: астра, камбанка, клематис, ралица, флокс, вероника, зюмбюл, хортензия и други.

Растения с лилави цветове: аубриета, алпийска астра, глициния, лавандула, люляк, будлея, ирис, зюмбюл, лупина, флокс, иглика, пулсатила, мащерка, вербена, клематис, сибирски лук.

Растения с розови цветове: магнолия, роза, сибирски ранец, анемоне, арабис, есенна астра, астилбе, бергения, див рожков, карамфил, хортензия, иглика, каменоломка и много други.


Цветовете играят съществена роля върху начина, по който възприемаме обкръжаващото ни пространство, м