Цветът на хортензията се определя от почвата

15/01/2019, 14:42:02
Оценка 5 от общо 3 гласа
15/01/2019
Тагове:
Цветът на хортензията се определя от почвата

Хортензията е многгодишен малък храст с височина 60 – 70 см. има еедри светлозелени овални листа. Цъфти от началото на лятото до есента с големи съцветия в бяло, лилаво, розово, синьо.

Цветът на хортензията зависи от pH – то и съдържанието на микроелементи в почвата. При киселинна почва – pH 4 – 5,5 едролистната хортензия се обагря в синьо. При алкална почва или наличие на алуминиев оксид хортензията цъфти в розово. В градината почвата най – често е близка до неутралната, което означава, че растението ще има розови цветове. Много по – лесно е да контролирате състава и киселинността на почвата в саксия. В случай, че почвата ви е алкална, а искате цветовете на хортензията да бъдат сини, трябва да повишите киселинността. Това може да стане чрез добавяне на борови иглички, органична тор, алуминиев сулфат, цитрусови кори. Може да прибавите към водата за поливане малко амоняк. Количеството е 1 суп. л. амоняк добавено и разпределено равномерно към водата, необходима за три поливания.

Промяната на pH на почвата е бавен процес и може да отнеме месеци.

Хортензиите са издръжливи на студ и могат да презимуват в контейнер на открито. Обичат сенчестите места, но при достатъчно влажна почва могат да растат и на слънце. Растението обича обилното поливане, добре понася пресаждането. По време на цъфтежа е желателно да се тори редовно.


Хортензията е многгодишен малък храст с височина 60 – 70 см. има еедри светлозелени овални лис