Бързорастящи лиани, подходящи за покриване на ограда

14/02/2019, 10:38:43
Оценка 3.3 от общо 8 гласа
14/02/2019
Тагове:
Бързорастящи лиани, подходящи за покриване на ограда

Телената ограда е достъпен начин да заградим имота си. Те я евтина и лесна за поставяне, но и липсва естетичен външен вид. Освен това не скрива добре гледката към двора и къщата. За да се справите с тези недостатъци може да „облечете“ оградата с живи растения, които ще придадат колорит и чар на двора ви, освен това ще осигурят спокойствие като ви предпазят от нежелани погледи.

За да изберете правилните растения е важно да знаете какъв ефект търсите. Ако искате бързо да покриете оградата трябва да се спрете на едногодишно растение. В случай, че сте склонни на по – бавен растеж, но искате красиви цветове може да изберете многогодишни, цъфтящи, увивни растения.

Има и лиани, които не цъфтят, но имат висока декоративна стойност заради впечатляващата си листна маса. Ако искате да имате плътна зелена ограда целогодишно тогава следва да се спрете на вечнозелени пълзящи растения.

Изборът наистина не е малък. Ще ви дадем някои примери за растения, от всички изброени видове:

Телефонче

Представлява едногодишно красиво катерливо цъфтящо растение. Цъфти през лятото, като цветовете му живеят само по един ден, но пък цъфтежът е продължителен. Ипомеята се засажда през пролетта. Обича светлината и редовното поливане.

Клематис

Прекрасния клематис може да украси беседката, арката, перголата и разбира се – оградата. Обича влажната, хранителна почва. Може да расте както на слънце, така и на полусянка. Засаждането му в градината може да се случи както през пролетта, така и през лятото, дори в началото на есента. Размножава се чрез семена и резници.

Дива лоза

Студоустойчиво пълзящо растение, може да вирее както на слънце, така и на сянка. Идеално е за покриване на стени, беседки, арки, огради. Засадете растенията на около един метър едно от друго. Дивата лоза расте много бързо и скоро ще покрие мрежата. Листата й са зелени, а на есен стават вишнево – червени. Изключително непретенциозно растение е, но има нужда от подрязване тъй като заради бързия си растеж, ако бъде оставена свободно може да превземе голяма част от двора.

Глициния

Красиво увивно растение с много впечатляващ цъфтеж. Расте на всякаква почва, но се нуждае от силна слънчева светлина за по няколко часа на ден. Полива се умерено, нуждае се от редовно подрязване.

Тунбергия

Едногодишно виещо се растение. Засажда се през пролетта. Цъфти обилно от юни до октомври. Расте бързо и за кратко време може да покрие ограда или стена. Обича слънцето и честото поливане.

Още бързорастящи лиани, подходящи за оградата са: пасифлора, декоративен грах, кампсис, хортензия, орлови нокти, бръшлян, арония, люляк и други.


Телената ограда е достъпен начин да заградим имота си. Те я евтина и лесна за поставяне, но и липсва