Растения, които привличат пеперуди в градината

12/07/2018, 13:47:04
Оценка 5 от общо 2 гласа
12/07/2018
Растения, които привличат пеперуди в градината

За да привлечете и задържите пеперудите в градината си трябва да спазите няколко важни условия. На първо място в дворът ви трябва да има достатъчно слънчева светлина. Пеперудите избягват сенчестите места. Също така предпочитат места, защитени от силни ветрове.

Избягвайте да използвате пестициди върху растенията, тъй като те ще убият пеперудите. Поливайте цветята редовно и премахвайте прецъфтелите цветове. Поставете в градината няколко по – едри речни камъни, върху които пеперудите могат да си почиват. Следващото важно условие е да засадим растения, които привличат пеперуди. Най – често техните цветове са обагрени в жълто, оранжево, розово, червено или лилаво и имат силен аромат.

Най – подходящи растения са:

Лавандула

Лавандулата е ценно медоносно растение, много обичано от пеперудите. Тя обича топли, светли и защитено от вятър места. Засаждането е най – успешно наесен, но може да се случи и в ранна пролет – февруари – март.

Хортензия

Хортензията предпочита шарена сянка. Полива се с мека вода, най – добре дъждовна. Харесва богата средно влажна почва с добра водопропускливост.

Камбанка

Нежната капманула, наричана още камбанка е идеално растение за цветната леха, бордюра, алпинеум, скален кът или висяща кошница на терасата. Обича светлите места, но може да се отглежда и на полусянка. Обича песъчливата почва и редовното поливане, но не бива да се допуска задържане на вода.

Циния

Цъфти от началото на юли до есента в бяло, жълто, оранжево, червено, розово и много силно привлича пеперудите. Нуждае се от ежедневна слънчева светлина. Не понася течението. Предпочита богата и добре дренирана почва. Поливането трябва да бъде умерено. Привлича също така и пчели.

Будлея

Нарича се още пеперуден храст. Будлеята представлява бързорастящ храст, който много обича слънцето. Нуждае се от лека, добре дренирана почва и обилно поливане.

Незабравка

Обича яркото слънце, но може да вирее и на шарена сянка. Нуждае се от редовно поливане и плодородна почва.

Космос

Красиво едногодишно растение, което цъфти от юни до септември. Използва се най – често за озеленяване около пътеки и бордюри. Полива се умерено, издържа на засушаване. Има свойството да се саморазмножава чрез вятъра.

Вербена

Расте на туфи и цъфти в многообразие от цветове. Подходящо е за цветни лехи, алпинеуми, висящи саксии или сандъчета на перваза. Нуждае се от поне 8 часа директна слънчева светлина на ден. Почвата трябва да бъде добре отцеждаща се.

Циганче

Светолюбиво цвете, но може да живее и на полусянка. През лятото се полива обилно.

Салвия

Градинският чай представлява многогодишен вечнозелен полухраст. Сухоустойчив е, предпочита глинесто – песъчливи почви и слънчеви места.

Ехинацея

Ароматното растение се използва и като билка, благодарение на своите полезни свойства. Цъфти през юли – август. Обича светлината и понася без проблем засушаването.


За да привлечете и задържите пеперудите в градината си трябва да спазите няколко важни условия. На п