Циния - пъстрота в лятната градина

22/06/2015, 03:00:00
Оценка 4.6 от общо 54 гласа
22/06/2015
Циния - пъстрота в лятната градина

Циния е красиво цвете, което се среща често в българските градини през лятото. У нас се нарича още лятно лале или оченце. Цветовете й доста приличат на тези на гергината. Циния произхожда родом от Мексико, а днес е разпространена в цял свят. Съществуват над 20 вида, повечето от които могат да се отглеждат на открито в двора, но има и такива, които се чувстват добре в саксия у дома. На височина растението достига от 30 см. до 1 м. в зависимост от вида. Цъфти от началото на юли до края на септември в жълто, бяло, розово, оранжево, червено, лилаво, или в съчетание от няколко цвята. Цинията е предпочитана от градинарите, тъй като е издръжлива и непритенциозна.

Отглеждане на циния

Място: Цветето се нуждае от много светлина и трябва да бъде разположено на слънчево място. Понася добре високите температури и сухия въздух. Единственото, от което е добре да го предпазвате е вятърът.

Почва и торене: Цинията се отглежда в обикновена градинска пръст, а за саксиините видове е по – добре почвата да е богата на хранителни вещества, важно е също така да е добре дренирана. Два пъти в месеца може да подхранвате с тор с ниско съдържание на азот.

Поливане: Почвата на растението трябва да се поддържа леко влажна, но не и мокра. По време на цъфтеж намалете дозата на водата.

Засаждане и размножаване: Цинията се размножава със семена, които се събират през есента. Семената поникват за около 10 дни, а растенията цъфват около 2 месеца след засаждането.

Вредители: Пазете цинията от гъсеници и акари.

Отстранявайте редовно прецъфтелите цветове. 


Циния е красиво цвете, което се среща често в българските градини през лятото. У нас се нарича още л