Неотложни грижи за пролетната градина

27/03/2020, 09:08:52
Оценка 5 от общо 2 гласа
27/03/2020
Тагове:
Неотложни грижи за пролетната градина

Градината се пробужда за нов живот и е време да запретнем ръкави и да се погрижим за растенията и декоративните елементи в нея.

Да започнем с тревните площи

Почистете тревата внимателно с помощта на гребло. Изсъхналите, опадали клонки и други растителни отпадъци трябва да се премахнат. Отстранете останалата есенна шума, слама и иглички от вечнозелени растения. Премахнете нежеланите треви и плевели. Влагата, натрупа в почвата помага за по-лесно изкореняване на неприятелите. Аерирайте тревата за да подобрите въздушния режим и да я „събудите“ за нов живот.

След това наторете с NPK тор, норма – 30-40 кг. като го разпределите внимателно върху всички участъци.

Подгответе косачката за работа. Наточете захабените ножове, а ако е нужно направо ги заменете с нови. Сменете маслото и подменете въздушните филтри на бензиновата косачка. Смажете всички подвижни части като лагери и лостове. Металните части напръскайте със спрей против корозия. Проверете дали кабела е в изправност.

Да се погрижим за дърветата и храстите

Дрянът (Cornus mas) е един от първите видове, които ни радват с цветове още от края на зимата. Оформете короната му чрез подмладяваща резитба.

Форзицията (Forsythia) също цъфти през този период. Премахнете счупените и измръзнали клонки, а основната резитба оставете за времето след прецъфтяване.

От началото на март до края на април периода е подходящ за засаждане на люляк, бреза, върба, дъб. Разрохкването на почвата около дърветата и храстите, както и редовното им поливане е особено важно в този период. Подобрява се структурата на почвата и водно-въздушния режим.

Сроковете за резитба при дърветата и храстите са различни, както следва:

  • Ранноцъфтящи през пролетта – веднага след прецъфтяване – април-май;
  • Студоустойчиви видове – ноември-март;
  • Ранноразлистващи се растения – декември-февруари;
  • Лятноцъфтящи видове – през ранна пролет, преди вегетацията;

Засаждане на жив плет

Времето през март и април е идеално за създаване на жив плет. Може да избирате между цъфтящи, иглолистни, широколистни храсти, вечнозелени растения или комбинация от тях. Най-популярните растения са: туя, тис, рододендрон, лигуструм, форзиция, японска дюля, люляк, калина, чимшир.

Може да направите и смесен жив плет от листопадни и вечнозелени храсти, който ще бъде ефектен през цялата година.

Да се погрижим за розите

На-важната резитба за розите е в периода март-април. Намалява се дължината на клонките и се формира големината на храста. Подрязването се прави много внимателно за да не се наранят пъпките и новите леторасти. Премахват се всички изгнили, счупени и измръзнали клонки.

При чаено-хибридните рози се премахват преплетените и растящи навътре, клонки.

Запазват се 4-5 силни и здрави, основни клона. На тях се оставят 6-7 пъпки.

При увивните и катерливи рози се оформят основните стъбла и се прикрепят здраво към конструкцията. Заплетените клонки се прореждат. Върховете леко се скъсяват.

При сортове, цъфтящи еднократно напролет, не се прави пролетна резитба.

При щамбовите и каскадни сортове, целта на резитбата е оформяне на короната.

При миниатюрните рози се премахват всички счупени и измръзнали клонки.

Цветята в пролетната градина

През март-април може да засеете невен, агератум, петуния, лобелия, хризантема, иглика. След прецъфтяване, луковиците на лалета и зюмбюли, се изваждат и се съхраняват на сухо и прохладно място, например килер или проветриво мазе.

Извадете сандъчетата и кошниците със стайните цветя когато температурите се задържат трайно над 10 градуса.

Време е за декорация

След като пролетта вече е тук е време да украсим градината и да направим престоя в нея приятен и забавен.

Една чудесна идея е направата на островна цветна леха. В началото на пролетта може да създадете цветна леха с растения, цъфтящи през лятото или есента – флокс, лобелия, циния, петуния, карамфил за лятото или далия, хризантема, астра за есента.

Лехата трябва да бъде на място, което може да се наблюдава от всеки край на градината и да бъде акцент в двора. Може да я направи още по-атрактивна като прибавите интересен аксесоар – делва, скулптура, фонтан.

Още забавни, лесни и икономични идеи за декорация са:

  • Засаждане на цветя в стара градинска количка, кофа, дънер, пейка;
  • Създаване на мини градинска с камъчета, мъх, фигурки и миниатюрни растения;
  • Украсяване с цветя и билки на стария велосипед или стълба;
  • Засяване на цветя в стари чанти или обувки;

Освежете беседката

Пребоядисайте конструкцията на беседката, извадете мебелите, сложете нова покривка на масата и нови декоративни възглавнички на пейката или столовете, поставете ефирни завеси. Украсете с помощта на висящи кошници и саксии със свежи подправки и цветя. Подходящи за декора са още: клетка за птици, фенери, интересни вази и делви, различни градински фигурки.


Градината се пробужда за нов живот и е време да запретнем ръкави и да се погрижим за растенията и де