Всичко за засаждането на лалетата

17/09/2017, 16:38:32
Оценка 4.6 от общо 49 гласа
17/09/2017
Тагове:
Всичко за засаждането на лалетата

Най – подходящото време за засаждането на лалетата е втортата половина на септември, а в по – топлите райони това може да се случи до края на ноември.

Къде да засадим луковиците на лалетата?

Любимите пролетни цветя се развиват най – добре на слънчево място, защитено от силен вятър. Терена трябва да е равен, а почвата водопропусклива. Корените се развиват на дълбочина до около 70 см. и ако в този слой има подпочвени води може да загният. Желателно е също така почвата да е плодородна, а местата на лалетата всяка есен да се сменят.

Как да подготвим почвата за лалетата?

Почвата трябва да бъде дълбоко разрохкана, да има неутрална реакция и добра въздухопропускливост. Избягвайте песъчливи, бедни на хранителни вещества почви. Ако почвата е глинеста внесете речен пясък и добре угнил оборски тор или компост за да подобрите състава й.

Как да засадим лалетата?

По време на засаждането на лалетата е добре температурата на почвата да бъде 7 – 10 градуса. Луковиците трябва внимателно да бъдат проверени за наранявания и гнилостни процеси. Подгответе бразди с дълбочина 10 – 15 см. на разстояние около 30 см. една от друга. Разстоянието между луковиците трябва да е 10 см. Лалетата се садят на дълбочина около 15 см. В леки почви луковиците се поставят на по – дълбоко, а в тежки почви на по – плитко. Ако почвата е суха полейте предварително с вода. На дъното на браздата сложете тор за луковични цветя, а след това 2 – 3 см. слой пясък. При настъпването на първите студове мулчирайте засадените луковици със слой торф от 4 – 5 см. той ще осигури равномерна температура в почвата и ще предотврати увреждане на корените. 


Най – подходящото време за засаждането на лалетата е втортата половина на септември, а в по &n