Лоропеталум - прекрасен аромат и колорит в градината

21/02/2019, 11:37:58
Оценка 4.7 от общо 3 гласа
21/02/2019
Лоропеталум - прекрасен аромат и колорит в градината

Латинско наименование: Loropetalum chinense
Семейство: Hamameliaceae

Лоропеталум е вечнозелен, широколистен, цъфтящ храст. Цветовете му са атрактивни с приятен, лек аромат. Появяват се в края на зимата и се задържат до късна пролет. Растението може да достигне до 4 м. височина и до 2.5 м. ширина.

В България лоропеталумът не е особено популярен, но в последните години все по – често се предлага в разсадниците.

Селектирани са множество сортове лоропеталум, както със зелена, така и с червена листна маса. Има и компактни видове, достигащи до 1,5 м. височина.

Растението е сравнително зимоустойчиво, издържа до около минус 15 градуса. В по – студените райони на страната при сериозни студове може да измръзне частично, но обикновено после се възстановява. Сортовете с червена листна маса презимуват по – успешно от зелените.

Място: лоропеталумът е топлолюбиво и светлолюбиво растение. Предпочита слънчевите места, но може да оцелее и на полусянка. Задължително трябва да бъде защитен от силни ветрове. Може да се отглежда в контейнери, които през зимата се прибират в хладно помещение. В случай, че е засаден в градината и ще зимува на открито, осигурете му лека защита.

Почва и торене: предпочита слабо кисела, до неутрална почва, богата на хранителни вещества. Реагира добре на подхранване с торове за рододендрони през пролетта.

Поливане: младите растения се нуждаят от обилно поливане, докато по – възрастните представители постепенно развиват известна сухоустойчивост.

Подрязване: резитбата на лоропеталумът се извършва след прецъфтяване като целта е да се придаде желаната форма на короната. При подходяща резитба могат да се получат щамбови форми и бонсай.

Размножаване: растението се размножава чрез семена или резници. Семената се засаждат в лек почвен субстрат при температура около 23 градуса. Размножаването с резници е по – трудно, препоръчва се да се използват препарати, стимулиращи вкореняването. Резниците се взимат през лятото. При засаждането им е важно да се поддържа висока влажност и постоянна температура на почвата.

Болести и неприятели: при отглеждане на алкална почва е възможна проява на хлороза. При преовлажняване на корените на растението, поради липса на добър дренаж, може да се развие кореново гниене. Растението е податливо на акари и листни въшки.

Използване: в градинското озеленяване лоропеталумът намира широко приложение. Тъй като е много атрактивен той може да бъде засаден като солтиер и да стане интересен акцент в двора. Подходящ е и за засаждане в цветна група. Изглежда много красиво в контейнери, големи градински вази, скални кътове. Чудесен е и като бонсай. Може да се използва за направата на жив плет.


Латинско наименование: Loropetalum chinense Семейство: Hamameliaceae Лоропеталум е вечнозелен, широ