Кариоптерис-синя мъгла

20/09/2021, 10:45:50
Оценка 5 от общо 2 гласа
20/09/2021
Тагове:
Кариоптерис-синя мъгла

Кариоптерис (Cariopteris) представлява род от 15 вида цъфтящи растения, два от които се отглеждат като декоративни култури - caryopteris clandonensisи caryopteris incana.

Най-разпространен е първият вид, който има множество сортове и е наричан още синя мъгла или синя брада. Той е листопаден, широколистен храст с височина до 90 см. и двойно по-голяма ширина.

Има ароматни листа, които при разтриване издават приятен цитрусов аромат. Цъфти от средата на август чак до ноември като цветовете също са ароматни и силно привличат пчелите, определят се като много медоносни.

Растенията, засадени през пролетта започва да цъфтят още същото лято. Основният цвят е син с различни оттенъци на лилаво и синьо. След цъфтежа се образува плод със семена, които имат свойството да се самозасяват.

Отглеждане

Кариоптерис е непретенциозен храст, който лесно се приспособява към условията на средата. Абсолютно студоустойчив за българския климат стига да не се засажда на тежки и влажни почви, които измръзват през зимата.

Местоположение

Препоръчва се да се засажда на слънчеви места, въпреки че понася частична сянка. При сериозно засенчване листата може да избледнеят, а цъфтежът да бъде по-слаб. Избягват се и места със силни ветрове.

Поливане и торене

Няма нужда от торене, тъй като успява да си набави всички хранителни вещества. Ако почвата е много бедна може да се подхрани през есента. Полива се умерено само при сухо време, тъй като издържа на дълги периоди без вода.

Подрязване и оформяне

Растението има нужда от ежегодна резитба, тъй като цъфтежът протича върху новите леторасти. През пролетта се изрязва на 15-20 см. от повърхността на почвата за да се сгъсти и да се образуват нови леторасти. През есента трябва редовно да се отстраняват сухите съцветия.

При съмнение за измръзване може да се изреже до 5 см. или дори до основа като след това се възстановява без проблем.

Размножаване

Размножава се чрез семена, резници и разделяне на храста. Семената се засяват през февруари-март на повърхността на почвата без да се засипват. Покриват се с полиетилен или стъкло като периодично се отварят за проветрение и пулверизиране. Новите растения се засаждат на открито през май. Изкопават се подходящи ямки, в които се добавя пясък.

Размножаването чрез резници се извършва през лятото. Взимат се резници с дължина около 15 см. запазват се само едно-две от горните листа, останалите се премахват. Добре е да ги накиснете в препарат за по-бързо и успешно вкореняване. Засаждат се в лека почва и се поставят на слънчево място.

Използване в озеленяването

Кариоптерис се използва в алпинеуми, за създаване на ниски живи плетове и бордюри. Съчетава се успешно с други цъфтящи храсти и билки. Може да се отглежда в контейнери на балкона.

Популярни сортове:

  • caryopteris heavenly blue – растение с гъста корона, сребристи листа и небесно сини цветове. Достига височина до 1 метър.
  • caryopteris white surprise – Бяла изненада – пъстри листа, открояващи се сини цветове. достига височина и ширина до 120 см.
  • caryopteris worcester gold – отличава се с ярки, лавандулови цветове и продължителен цъфтеж. Листната маса е яркожълта и контрастира ефектно със синьо-лилавите цветове.
  • caryopteris dark knight – Черният рицар цъфти обилно с ароматни, виолетови цветове. листата му са със сребрист оттенък.
  • caryopteris blue mist – достига височина до 90 см. цъфти със сини цветчета от юли до септември.
  • caryopteris grand blue – компактен храст с височина до 60 см. и ширина до 80 см. Отличава се с големи листа и тъмнолилави многобройни цветове.

Кариоптерис (Cariopteris) представлява род от 15 вида цъфтящи растения, два от които се отглеждат ка