Хойхера - отглеждане и използване в градината

03/02/2022, 17:07:11
Оценка 5 от общо 2 гласа
03/02/2022
Тагове:
Хойхера - отглеждане и използване в градината

Хойхерата се използва успешно в много проекти за озеленяване и е подходяща украса за всяка градина. Листата ѝ са впечатляващи с многообразието от цветове: зелено, червено, оранжево, лилаво, кафяви, сиво. Приложението на хойхерата в ландшафтния дизайн е разнообразно:

 • В миксбордери
 • В алпинеуми и скални кътове
 • Целогодишен атрактивен цветен бордюр
 • За рамкиране на водна площ
 • В градински вази и саксии
 • В комбинация със сенколюбиви растения като хоста, хортензия, ирис, иглика, бергения, бегония, анемоне и други
 • Озеленяване под дърветата
 • В комбинация с ранно цъфтящи луковици

Отглеждане на хойхера

Засаждане

Най-подходящия период е на пролет – март-април. Може да се отгледа от семена или да закупите готов разсад. Ако решите да използвате семена е желателно първо да приготвите разсад в оранжерия и чак след това да го засадите на открито в градината. Семената се посяват в рохкава и влажна почва и се покриват. От време на време покривалото се отстранява за проветрение и оросяване. Първите издънки се появяват след 4-6 седмици. В градината младите растения се засаждат на най-малко 20 см. едно от друго.

Местоположение

Хойхерата расте добре на плътна или шарена сянка. Понася разсеяна светлина за няколко часа на ден, но не и преки слънчеви лъчи.

Почва

Обича неутрална до леко алкална почва. Тя трябва да е много добре дренирана, тъй като хойхерата не понася застояла вода. Расте добре на каменисти почви, тъй като в естествени условия се среща по скалистите брегове на езера. Може да се подхранва пестеливо с разредени течни торове през пролетта и лятото.

Поливане

Поливайте хойхерата на всеки два-три дни като гледате горния слой на почвата да е изсъхнал. През лятото може да се наложи по-често поливане, особено ако растението е на шарена сянка и получава по-голямо количество светлина. Поливането се извършва рано сутрин или късно вечер, не по време на слънцегреене.

Размножаване

След като растението достигне три-четири години, розетката му може да се разпадне. Тогава то трябва да се подмлади като се раздели на няколко части и всяка от тях се засади на отделно място. Разделянето може да се извърши през пролетта (май месец) или ранна есен (октомври месец). Ако разделените части имат прекалено дълги корени, те може да се съкратят. Ако забележите сухи, гниещи или повредени растителни части, отстранете ги с остър нож и обработете мястото на отреза с активен въглен. След засаждане, новите растения се поливат и покриват със слой мулч.

Размножаването може да се извърши и чрез резници. Леторастите се отразяват през юни-юли. Отрезът се прави възможно най-близо до повърхността на почвата. Дължината на резниците трябва да е 4-6 см. Долният им край се потапя в стимулант за вкореняване, след което се поставят в субстрат от пясък и торф, в малка оранжерия. Оставете ги на сенчесто място и редовно ги проветрявайте и поливайте. Ще се вкореняват след 20-30 дни.

Презимуване

Хойхерата зимува в градината. Важно е през есента да не отстранявате пожълтелите и изсъхнали листа, тъй като те предпазват растението от измръзване. Покрийте го с дъбови листа или слама, които ще отстраните през пролетта. Тогава хойхерата се подрязва и всички изсъхнали и повредени части се премахват.

Важни съвети

Три причини могат да унищожават хойхерата:

 • Застояла вода около корените
 • Прекомерно подхранване с органични торове
 • Кисела почва

Причината е, че растението произхожда от скалисти брегове, където не се наблюдава задържане на вода и почвата е бедна и слабо алкална. Именно затова добрият дренаж е задължителен. Хойхерата понася много по-добре леко засушаване, отколкото прекомерно поливане. Ако почвата не е много бедна, може да не я подхранвате изобщо. В случай, че все пак се налага, използвайте течни минерални торове в доза на половина по-малка от указаната на опаковката.

Веднъж на всеки 3-4 години храста трябва да се разделя, тъй като в противен случай неговата зимоустойчивост рязко спада.

Популярни сортове хойхера

 • С жълти листа - Lemon Supreme, Lime Ricky, Lime Marmalade
 • С оранжеви листа - Amber Wayves, Caramel Ginger Peach, Marmalade, Southern Comfort,  Zipper
 • С червени листа - Autumn Leaves, Cherry Cola, Fire Alarm, Fire Chief, Peach Flambe
 • Със шоколадови листа - Capuccino, Chocolate Ruffles, Chocolate Veil
 • С пурпурни листа - Amethyst, Cathedral Windows, Plum Pudding, Plum Royal  Purple Palace
 • С черни листа - Black Beauty, Black Taffeta, Gotham, Obsidian
 • Със сребристо-зелени листа - Apple Crisp, Green Spice, Shimmer
 • Със сребристо-лилави листа - Can-Can, Silver Scroll, Sugar Frosting, Prince of Silver, Shanghai

Как да използваме хойхерата в ландшафтния дизайн?

Сенчеста цветна леха

Хойхерата е чудесна за сенчеста цветна леха в комбинация с хоста, иглика, папрат, хиперикум, астилбе, японско анемоне.

Под дърветата

Под короната на дърветата, хойхера може да расте заедно с ерика, божури, папрати, минзухари, нарициси, хоста, бергения, здравец, астилбе.

Билкова градина

Хойхерата е чудесно растение за украса на билковата градина. Съчетава се добре с мента, мащерка, салвия.

Цветен бордюр

Хойхера е чудесно растение за компактен цветен бордюр. Комбинира се добре с билки, хоста, декоративни треви, копривка.

Около пътеката

Поради компактния си размер, хойхерата е прекрасно растение за украса на градинските алеи. Може да засадите сортове с различна листна маса за по-забележителен ефект.

В саксия

Растението е подходящо за градински контейнери. Засадете го в керамични саксии и ги поставете на верандата, по стълбището, около лятната кухня. Може да направите различни аранжировки с папрати, фестука, билки.

Миксбордер

Хойхера е красива част от миксбордер с различни цъфтящи или листнодекоративни  многогодишни видове.


Хойхерата се използва успешно в много проекти за озеленяване и е подходяща украса за всяка градина.