Зимни грижи за кактусите

23/12/2014, 03:00:00
Оценка 4.5 от общо 52 гласа
23/12/2014
Тагове:
Зимни грижи за кактусите

Кактусите са непретенциозни растения, които обаче в естествената си среда почти не се сблъскват с екстремни студове. Повечето видове кактуси растат в райони с тропичен и субтропичен климат и издържат на високи температури и засушаване, но не и на продължителен студ.

Оптимална температура и режим на поливане

Тъй като слънчевата светлина сериозно намалява в периода от средата на октомври до средата на март е важно през това време да намалим и стайната температура, при която се отглеждат растенията. През този период дори високата температура не може да компенсира липсата на слънчеви лъчи и растежа на кактусите намалява, дори спира и те изпадат в период на покой. За да им осигурим пълноценна почивка е нужно да намалим температурата и поливането.

Ако продължим да ги поливаме редовно и обилно, младите тъкани ще нарастват, но липсата на светлина ще ги направи слаби и ще доведе до деформации и нарушение на развитието на цветните пъпки.

За целта поливането постепенно се намалява още от средата на септември за да може растението да се подготви за презимуване.

Колкото по-малко са слънчевите дни толкова по-ниска трябва да бъде стайната температура. У нас оптималната температура за зимен покой на кактусите трябва постепенно да се намалява докато достигне 6-10 градуса. В периода на покой от ноември до края на февруари кактусите не се поливат или това се прави много рядко при пълно изсъхване на почвения слой на дълбочина 4-5 см. като се внася много малко вода.

Редовното поливане може да доведе до загниване и унищожаване на растението. Дори кактуса да изглежда леко изсъхнал, не се притеснявайте, това не означава непременно, че трябва да се полее. С възстановяване на нормалния режим на поливане и температура през март, кактусът ще възвърне добрата си форма.

Ако спрете поливането, но оставите кактуса в топло помещение, той ще продължи да изправя вода без да получава такава, което ще му навреди. Ето защо е много важно и двете условия – ниска температура и липса на влага да бъдат спазени.

Ако не осигурите необходимите условия за зимен покой (температура до 10-12 градуса, липса на поливане и преустановяване на подхранването) декоративните качества на растението може да се нарушат и цъфтежът да не се осъществи.

Осигурете светлина

Не лишавайте кактусите от малкото естествена светлина през зимата. Сложете ги в близост до прозорец за да може да получат така необходимите им слънчеви лъчи. Кактусите фотосинтезират чрез стъблата си, тъй като няма листа. За целта им е нужна естествена светлина.

Някои видове цъфтят през зимата. Появата на цветни пъпки не налага промяна в грижите за кактуса. Начина на отглеждане през зимата остава същия – хладно и светло помещение, без подаване на вода.

Някои кактуси пожълтяват през зимата. Това не означава, че са болни или имат нужда от вода. Просто хлорофилът, който им придава зелен цвят намалява.

Правила при поливане

Както казахме, през зимата поливането се свежда до минимум като е възможно за период от 3 месеца растението да не се полее нито веднъж. За да проверите дали кактусът има нужда от вода може да забодете клечка в почвата на дълбочина поне 5 см. ако по нея остане леко влажна пръст значи няма нужда от поливане.

Добре е да си направите календар за да не забравите когато сте поляли последно растението. За цяла зима няма да са нужни повече от 2-3 поливки.

  • Водата трябва да е мека, най-добре престояла едно денонощие със стайна температура.
  • Струята не бива да попада върху стъблата на кактуса.
  • Добрия дренаж е много важен, в подложката не трябва да се задържа вода.
  • Най-подходящото време за поливане е вечер.

Кактусите са непретенциозни растения, които обаче в естествената си среда почти не се сблъскват с ек