Зимни грижи за кактусите

23/12/2014, 03:00:00
Оценка 4.5 от общо 52 гласа
23/12/2014
Зимни грижи за кактусите

Кактусът е лесно за отглеждане и непритенциозно растение и именно това привлича не много опитни градинари и любители на цветя към него. Все пак обаче и той има нужда от подходящи условия за да расте и да се чувства добре в дома ви.

Грижите за кактусите през зимата са различни от тези, които полагате през другите сезони.

Родината на кактусите е Америка, а там климата е обратен на нашия – лятото е влажно, а зимата – суха. За кактусите зимата е период на покой и необходимостта им от вода през този сезон намалява драстично.

Добре е през зимата растенията да се държат на сухо и хладно място. Не се нуждаят от наторяване.

Основното, което трябва да запомните за зимните грижи за кактусите е – колкото по-ниски са температурите, толкова по-суха трябва да бъде почвата им.

Поливайте много пестеливо, венднъж на няколко седмици. Поливането трябва да се преустанови напълно (с изключение на епифитните видове) през декември.
Подновява се през март като с настъпване на повишение на температурите се започва с леко пулвелизиране.

Важно е и честото проветряване на помещението и наличието на достатъчно количество чист въздух.

Някои видове кактуси губят добрия си вид и се смаляват през зимата. Не се притеснявайте това е нормално, не ги подхранвайте. С настъпването на пролетта когато започнете да ги поливате ще се възстановят.

Важно е също така да следите за поява на болести и вредители.

През пролетта може да се прави пресаждане. Някои кактуси цъфтят през зимата, не се налага да полагате допълните грижи за тях. Просто се радвайте на цветовете им!


Кактусът е лесно за отглеждане и непритенциозно растение и именно това привлича не много опитни град