Екзотични плодове, отглеждани като стайни растения

11/02/2017, 08:38:12
Оценка 4.5 от общо 75 гласа
11/02/2017
Екзотични плодове, отглеждани като стайни растения

Екзотичните плодове, които можем да отгледаме като стайни растения, внасят цвят, свежест, аромат и хармония у дома. Повечето от тях имат характерен приятен мирис, който действа ободряващо.

Кои плодове можем да отгледаме у дома:

Авокадо – може да отгледате плода от костилка по следния начин: Изберете добре узряло, леко омекнало авокадо. Отделете костилката и я почистете добре. Подгответе саксия с рохкава почва и добър дренаж. Заровете костилката до половината в почвата, като по – дебелата й част трябва да бъде в пръста, а заострения връх отгоре. Оставете съда на топло и светло място и поливайте редовно и умерено. Поддържайте почвата винаги леко влажна. В случай, че имате успех до 2 – 3 месеца би трябвало да се покаже стъблото на новото авокадо. След поникването изберете на растението слънчево място. През лятото поливайте обилно и осигурете висока въздушна влажност.

Ананас Джудже – ананасът се чувства най – добре в помещение с температура – 18 – 20 градуса. Подходящо място за него е слънчев прозорец. При топло време може да се изнася на балкона. Полива се с топла и мека вода.

Лимон – лимонът е вечнозелено дръвче, лесно за отглеждане в домашни условия. Чувства се добре до южен или западен прозорец. Нуждае се от поне 8 часа светлина на ден. През лятото може да се отглежда на открито в градината или на балкона. Нуждае се от умерено поливане и често пулвелизиране на листата.

Лимонът пречиства въздуха в помещението, намалява главоболието и умората и ободрява.

Манго – това екзотично растение представлява тропическо вечнозелено дърво. В домашни условия може да се отгледа от костилка от добре узрял плод. Почистете постилката, с помощта на нож, от остатъците от плода. След това внимателно я отворете като за целта може да използвате тъп нож. Извадете семката от вътре и я посъдете в предварително подготвена саксия с влажна и добре дренирана почва. Посадете я на дълбочина около 1,5 см. Поливайте редовно. Осигурете за младото растение светло и топло място.

Папая – в естествени условия папаята представлява високо тропическо дърво с кръгли и вкусни плодове. Плодът прилича на пъпеш. В домашни условия се отглежда лесно. Расте както на пряко слънце така и на полусянка. Нуждае се от добре дренирана почва. Размножава се чрез семена.

Портокал – може да си купите готово портокалово дръвче от цветарски магазин или да си отгледате от семка. Портокалът се чувства добре до източен или западен прозорец. През лятото може да се отглежда на балкона на шарена сянка. През пролетта и лятото се полива обилно, а през зимата – оскъдно. Младите дръвчета трябва да се пресаждат всяка година, а след това – веднъж на 2 – 3 години. 


Екзотичните плодове, които можем да отгледаме като стайни растения, внасят цвят, свежест, аромат и х