Отглеждане на ананас джудже в саксия

19/05/2015, 03:00:00
Оценка 4.4 от общо 65 гласа
19/05/2015
Отглеждане на ананас джудже в саксия

Повечето видове ананас са подходящи за стайно отглеждане само докато са малки. Ананасът джудже обаче може да се отглежда в домашни условия за дълго, тъй като неговите листа рядко стават по – дълги от 40 см. В естествената си среда той живее в полупустинни условия в бедни, леки, слабо кисели почви. Въпреки че издържа на засушаване, ананасът има нужда от напояване в активните фази на развитието си. За да успеете да развъдите ново растение от плод ананас е важно той да бъде пресен, листата му да са зелени.

Как да отгледаме ананас джудже в саксия

Място: В помещението, в което се отглежда ананасът трябва да се поддържа постоянна температура от 18 – 20 градуса, като през зимата тя може да падне до 15 градуса. За да цъфне и да даде плод, ананасът се нуждае от силна светлина поне по 4 часа дневно. Добре би се развивал до слънчев прозорец. Има нужда и от достатъчно количество свеж въздух, така че е добре да се изнася на балкона когато времето позволява.

Почва: Най – подходящата почва за ананасът джудже се състои от равни части торф, гнили листа, оборски тор и пясък. Може да ползвате и готов почвен субстрат за орхидеи. Наторявайте с разреден тор веднъж на 2 седмици.

Поливане: Поливайте ананасът само в чинийката с топла и мека вода. Внимавайте да не преполеете. През лятото опръсквайте често листата.

Размножаване: Ананасът джудже се размножава чрез коренови кленове или чрез върхови калеми. Вкоренете в смес от пясък и блатен мъх, покрийте с найлон или стъкло и оставете на топло място. Новите корени трябва да се появят след около 2 седмици, тогава засадете в саксия. Размноженият ананас ще цъфне след 2 до 4 години. 


Повечето видове ананас са подходящи за стайно отглеждане само докато са малки. Ананасът джудже обаче