Задачи в градината през август

04/08/2015, 03:00:00
Оценка 4.5 от общо 83 гласа
04/08/2015
Задачи в градината през август

Август е един от най – горещите месеци от годината. Дори и да ви се иска само да се скриете под сянката и да не правите нищо не бива да оставяте градината без грижи.

Тревни площи

Тревният килим изисква често поливане и косене. Най – подходящ метод е дъждовидното поливане. Съобразете количеството вода и валежите през месеца, за да не преполеете. Редовно премахвайте плевелите.

Цветна градина

Цъфтящите в момента едногодишни и многогодишни видове се нуждаят от редовно поливане, разрохкване на почвата и почистване от плевели. Времето е подходящо за разделяне на коренището и размножаване на примула, астра, флокс, божур. Към края на август трябва да се подготвят местата за засаждане на есенен минзухар, маргаритка, теменужка, незабравка.

През този месец узряват семената на много различни култури: мак, градински чай, теменужки, камбанки, карамфили. Срежете узрелите плодове и ги поставете на сухо и проветриво място, за да се изсушат. След няколко дни плодовете ще се разпукнат и може да съберете семената. Съхранявайте ги в отделни хартиени пликчета като не забравяте да напишете на всяко от тях етикет с името на цветето и годината на събиране на семената. Съхранявайте ги в прохладно и незамръзващо помещение.

Храсти и дървета

Август е най – подходящото време за размножаване на розите чрез резници. През топлите дни поливайте храстите обилно. Времето е подходящо за засаждане на клематис, рододендрон, туя. Подрязвайте редовно живият плет. Подхранвайте с бавнодействащи гранулирани торове декоративните дървета и храсти.

Зеленчукова градина

Месецът е подходящ за подхранване и окопаване на карфиолът и зелето. За торене използвайте 30 гр. амониева селитра и 15 гр. суперфосфат на 10 кв. м. площ. Поддържайте почвата винаги влажна и леко разрохквайте.

Пазете младите растения от земни бълхи, листни въшки и мана.

Подходящо време за поливане  е сутрин до 11 часа. Първата половина на месеца е подходяща за засаждане на семена за разсад на зелени салати.

Плодова градина

Поддържайте добра почвена влажност. Това е особено важно най – вече за младите овощни дръвчета. Времето е подходящо и за размножаване на къпините.

Стаини и балконски цветя

Поливайте и подхранвайте редовно стайните цветя и тези на балкона. Почиствайте прецъфтелите цветове на каскадните растения, за да продължат да ви радват с още по – обилен цвят. Преглеждайте бегония, вербения и петуния за поява на брашнеста мана.

Растителна защита

Основните вредители за периода са: листни въшки, брашнеста мана и ябълков плодов червей. 


Август е един от най – горещите месеци от годината. Дори и да ви се иска само да се скриете по