Общи условия за стайни цветя

24/03/2015, 03:00:00
Оценка 4.5 от общо 57 гласа
24/03/2015
Тагове:
Общи условия за стайни цветя

За да бъдат правилни растежът и развитието на стайните растения, условията, в които живеят трябва да отговарят на техните нужди. Те са различни според вида растение, но все пак има някои общи правила, които биха могли да се отнесат към повечето стайни видове. Най – важните условия са: светлина, топлина, влажност на въздуха, хранителни вещества в почвата.

Светлината е жизнено важна за растенията. Въпреки това отделните видове имат различни потребности, съществуват сенколюбиви растения, такива, които издържат и на слънце и на сянка, както и светлолюбиви, които се нуждаят от интензивно осветление. Все пак повечето цветя се чувства най – добре до прозореца. Особено важно е светлината им да е достатъчна по време на цъфтеж. Важно е растенията да се поддържат чисти, тъй като дори малко прах по листата пречи на светлината да достигне до тях, освен това може да доведе до изсушаване и увяхване на листата. Затова е нужно да се пръскат с пулвелизатор, а по – големите листа да се забърсват с влажна гъба.

За повечето видове цветя е необходима равномерна температура без резки амплитуди. Топлината от която се нуждаят, зависи както от конкретния вид растение, така и от фазата на растеж, в която то се намира. Внимавайте с проветряването на помещенията в студените и ветровити дни, тъй като това може да навреди на растенията, преместете ги, така че да не бъдат на течение. Растенията не трябва да се поставят и в непосредствена близост до отоплителни уреди.

По отношение на поливането добре е водата да бъде със стайна температура, студената вода може да наруши развитието или да доведе до загниване на корените на растението. Младите цветята, които растат, както и тези във фаза на цъфтеж имат нужда от по – обилно поливане. През зимата обикновено нуждата от вода намалява, тъй като цветята са в период на покой, с изключение на тези, които цъфтят тогава. Освен влага в почвата, важна е и тази във въздуха, затова пулвелизирането е много важно, особено в отоплителния сезон, когато микроклимата в стаята е по –сух и неблагоприятен.

Подхранването на растенията обикновено се прави в периода на растеж и се спира в периода на покой. Най – богати на хранителни вещества са оборският тор и минералните торове. В цветарските магазини може да намерите различни подхранващи смеси, в зависимост от вида на растението. 


За да бъдат правилни растежът и развитието на стайните растения, условията, в които живеят трябва да