Вертикално озеленяване или жива зелена стена

27/08/2017, 16:40:07
Оценка 4.5 от общо 76 гласа
27/08/2017
Тагове:
Вертикално озеленяване или жива зелена стена

Вертикалното озеленяване се извършва с увивни и катерливи растения, треви, мъхове. То е подходящо за фасадите на къщи, вили, огради, балкони, перголи, беседки, прозорци и дори за вътрешните интериорни стени.

Повечето от пълзящите видове растения притежават обилна листна маса, която поглъща звука и по този начин допринася за шумоизолацията на сградата, освен това предпазва фасадата от силните слънчеви лъчи.

Някои видове цъфтят продължително и обилно и имат приятен аромат. Ако се прави във вътрешни пространства вертикалното озеленяване значително подобрява микроклимата в помещението.

Живите зелени стени пречистват въздуха по естествен начин и го насищат с кислород, поглъщат част от праховите частици и вредни емисии, създават спокойна и релаксираща атмосфера.

Вертикалното озеленяване може да се интегрира с поливна система, което значително ще улесни поддръжката му. Автоматизираната система ще полива растителността чрез капково напояване в определени дни и часове.

Подходящи растения за вертикално озеленяване са: клематис, глициния, бръшлян, японски нокът, катерливи рози, текома и други.


Вертикалното озеленяване се извършва с увивни и катерливи растения, треви, мъхове. То е подходящо за