Глицинията - мечта на всеки градинар

20/11/2015, 03:00:00
Оценка 4.6 от общо 65 гласа
20/11/2015
Тагове:
Глицинията - мечта на всеки градинар

Глицинията, наричана още Вистерия представлява красива увивна лиана. Прекрасните й синьо – лилави цветове пищно обгръщат фасадата на къщата, беседката или оградата ни, а много често се използват за покрив на перголата или къта за почивка в двора. Глицинията е истински водопад от цветове. Високо ценени растения са защото освен красиви са издръжливи и дълголетни. Отглеждат се основно два вида Вистерия: Китайска глинциния (Wisteria sinensis) и Японска глициния (Wisteria floribunda). Китайската се среща по – често, тъй като цъфти обилно и е по – лесна за отглеждане. Родината на глицинията е Северна Америка, но има и видове, които произхождат от Азия. Цъфти през май и юни. Цветовете й са ароматни, могат да бъдат розови, сини или бели. Може да достигне до 20 м. височина.

Място и почва: Глицинията расте на всякакви градински почви, но предпочита неутрални до слабо кисели умерено плодородни почви. Нуждае се от ярка слънчева светлина поне шест или повече часа на ден. Трябва да й се осигури подпора или подходяща рамка, върху която да се разпростре.

Засаждане и наторяване: Почвата се подготвя и се разкопава на дълбочина до един метър. Добре е към почвата да се добавят торфен мъх и добре угнил оборски тор за подобряване на качеството и подсигуряване на дренаж. Уплътнете добре пръстта около корените на вистерията и полейте обилно. Младите растения трябва да се наторяват ежегодно. След като глицинията изпълни отреденото й пространство, не се подхранва повече освен при наличие на симптоми като пожълтели листа и липса на обилен цъфтеж. Няма нужда от пресаждане.

Подрязване: Резитбата е много важна за глицинията. През първата и втората година лианата няма нужда от подрязване, оставя се да расте свободно. Първата резитба е добре да се случи на третата година с цел оформяне и стимулиране на цъфтежа. Добре е да се направят поне две подрязвания – през март – април и през юли – август.

Вистерията рядко бива нападната от вредители. 


Глицинията, наричана още Вистерия представлява красива увивна лиана. Прекрасните й синьо – лил