Най - честите грешки на начинаещите градинари

18/01/2016, 03:00:00
Оценка 4.5 от общо 48 гласа
18/01/2016
Най - честите грешки на начинаещите градинари

Грижата за градина е отговорна и не лека задача. Дори да ви е изглеждало сравнително лесно отстрани, ако тепърва се захващате с тази работа, може да има моменти, в които ви се струва, че не се справяте с това предизвикателство. Вижте кои са най – честите грешки, които допускат неопитните градинари и как да ги избегнете:

1. Преполиване на растенията

Повечето начинаещи градинари смятат, че колкото повече вода получават растенията, толкова по – добре се развиват те. Това твърдение не само е невярно, ами е точно обратното! Повечето растения загиват от прекалена влага, а не от липса на такава. Тъй като различните култури имат нужда от различно количество вода не може да се посочи общовалидно правило, разгледайте характеристиките на растенията, които смятате да отглеждате, запознайте се с подходящите условия, от които се нуждаят. Повечето растения нямат нужда от ежедневно поливане, с изключение на някои видове и то само в най – горещите дни.

2. Неподходящо време за засаждане

Не всеки растителен вид може да се засади по всяко време на годината. За да сте сигурно, че засаждането ще е успешно, отделете време да се запознаете с това, кой сезон е подходящ за конкретното растение. Ако не сте сигурни в нещо може да питате в разсадник.

3. Неправилен избор на растения

Ако се опитвате да отгледате растение, които по принцип не вирее във вашата географска ширина сте почти обречени на провал. Всеки растителен вид има нужда от конкретни климатични условия, при които се развива най – добре. Разбира се има и изключения, у нас е възможно отглеждането на екзотични растения, но това със сигурност не е задача за неопитен градинар.

4. Плевене и вредители

Повечето начинаещи градинари си мислят, че всички насекоми в градината са вредни и е по – добре да бъдат унищожени. Това не е така. В градината, както навсякъде в природата трябва да има баланс. По – малко от 5 % от насекомите в градината са вредни, така че честото пръскане с пестициди е не само не нужно, но и опасно. Плевелите обаче трябва редовно да бъдат отстранявани.

5. Прекалено торене

Както с водата, така и с торовете не бива да се прекалява. Информирайте се за хранителните нужди на конкретните видове, които ще отглеждате и торете с мярка и в подходящото време, когато растенията са във фаза на растеж. Така от подхранването би имало истинска полза.

6. Претрупване на градината

Дори да се изкушавате да засадите много култури една до друга, за да изглежда градината изобилна и пълна, по – добре не го правете. Растенията се нуждаят от пространство за да се развиват правилно. Те имат нужда от определено количество въздух, хранителни вещества и светлина, които няма да могат да достигат до тях, ако са засадени прекалено на гъсто. Освен това е важно да комбинирате правилно растителните видове, тъй като има такива, които са несъвместими и не могат да виреят на едно място. 


Грижата за градина е отговорна и не лека задача. Дори да ви е изглеждало сравнително лесно отстрани,