Издръжливи растения за летните горещини

12/11/2016, 08:48:55
Оценка 4.4 от общо 82 гласа
12/11/2016
Тагове:
Издръжливи растения за летните горещини

За да запазите градината свежа и пълна с живот през летните жеги, подберете растения, издържащи на високи температури, слънце и засушаване. Природата разбира се е помислила за всичко като ни е дарила с растителни видове, устойчиви на големи и продължителни горещини.

Рудбекия

Рудбекия може да се отглежда като стайно и градинско цвете. Цъфти през цялото лято – от юни до септември. Цветчетата й наподобяват тези на маргаритките. Расте на слънчево място и суха до средно влажна песъчливо – глинеста почва. Издържа на високи температури и течение. Много подходяща е за балконски сандъчета.

Ирис

Издръжливо растение, лесно се приспособява към условията на околната среда. Чувства се добре на ярко слънце и песъчлива почва. Подходящ е за засаждане в цветни групи в градината, край басейна или верандата, в скален кът.

Невен

Растението е изключително издръжливо на суша и слънце. Цъфти от края на май до първите слани. Отглежда се лесно дори и на бедна почва.

Алисум

Многогодишен зимоустойчив вид, който понася повече от добре горещите летни дни. Цъфти през цялото лято в бяло, жълто и виолетово.

Калифорнийски мак

Издържа на жега, засушаване и течение. Привлича пчели и други насекоми. Вирее най – добре в глинеста почва. Цъфти от май до октомври в жълто до оранжево.

Калдаръмче

Представлява дребно едногодишно растение, което през цялото лято ни радва с пъстър цъфтеж в бяло, жълто, оранжево, червено, виолетово. Отглежда се лесно, обича слънцето и се нужда е от поливане веднъж на 2 – 3 дни.

Енчец

Енчец или още златна пръчица е многогодишен храст, който цъфти в жълто от юли до септември. Достига височина до около 1 метър. Нуждае се от умерено поливане, понася лесно високи темепратури и продължително слънчево греене. Привлича пеперуди и други насекоми.

Хелихризум

Силно сухоустойчиво растение, не изисква почти никакви грижи. У нас се отглежда като едногодишно. Цветовете му са идеални за сухи аранжировки и букети, като могат да се съхраяват много дълго време.

Циния

Издържа на краткотрайни засушавания. Цветето обича рохкава и пропусклива почва. Нуждае се от редовно наторяване. Цъфти от юни до октмоври.

Лавандула

Лавандулата е светлолюбиво храстче, изключително сухоустойчиво. Издръжлива е както на горещина, така и на студ. Предпочита глинеста, каменна, песъчлива почва. Нуждае се от умерено поливане и много слънчево място.

Иберис

Представлява малко вечнозелено полухрастче. Декоративна стойност имат както цветовете, така и листната маса. Цъфти през пролетта и лятото с бели цветове. Обича слънцето и не е взискателен към почвата. Подходящ е за цветни бордюри, алпинеуми, скални кътове.

Салвия

Отглежда се лесно при всякакви условия, издържа на силно слънце. Предпочита суха глинесто – песъчлива почва.

Турта

Представлява едногодишно тревисто растение. Топлолюбиво, сухоустойчиво и невзискателно, то е перфектното цвете за летните горещини. Чувства се добре както на слънчеви места, така и на лека сянка. Размножава се чрез семена.

Гербер

Обича преките слънчеви лъчи, но трябва да се пази от течение. Полива се умерено и редовно. Цъфти от май до август в жълто, оранжево, розово и червено.


За да запазите градината свежа и пълна с живот през летните жеги, подберете растения, издържащи на в