Лавандула (Lavandula)

10/10/2016, 12:08:14
Оценка 4.4 от общо 74 гласа
10/10/2016
Тагове:
Лавандула (Lavandula)

Семейство: Устноцветни

Лавандула е вечнозелен многогодишен полухраст, достигащ височина до 40 – 80 см.

Цъфти в дребни цветове, обагрени в синьо - виолетово. Има дълбока коренова система. Може да се отглежда на едно място в продължение на 25 – 30 години.

Излъчва приятен аромат и едно от най – харесваните и ценени растения. Цветовете й са богати на етерично масло. В градината, освен с декоративната си стойност, лавандулата привлича и със своя опияняващ аромат. Тя е чудесен акцент към билковата градина. Още древните римляни са използвали цветовете на лавандулата за релаксиращи ароматни бани, тъй като са установили, че се отразява добре на кожата. Днес растението се използва в козметиката, парфюмерията, кулинарията, хомеопатията, дома и двора. Лавандулата има широко приложение у дома. Цветовете й се употребяват и като средство против дрешния молец. Маслото може да се използва за успокояване на нервното напрежение като ароматерапия например във ваната или за борба с безсънието в спалнята. В кухнята се използва като подправка.

Място: Изберете на лавандулата място, което е огрявано от слънцето най – малко 6 часа на ден. Също така трябва да бъде защитено от вятър. Ако отглеждате лавандулата в саксия изберете керамичен и достатъчно широк съд. Почвата около корените на лавандулата трябва да бъде добре почистена от плевели за да има добра циркулация на въздуха.

Почва: Расте най – добре на каменни и песъчливи почви. Изисква добър дренаж. Неподходящи са почви с кисела реакция.

Поливане: Лавандулата предпочита умерената влага, не бива да се допуска задържане на вода.

Размножаване: Извършва се чрез вкореняване на резници. Най – подходящото време е от януари до март. Изрязват се резници с дължина 7 – 8 см. Листата в долната част се отстраняват. Резниците се засаждат в лека почвена смес, половината, от която е пясък. Почвата се изравнява и навлажнява. Засаждането се извършва в края на март – началото на април – резниците се засаждат на 4 – 5 см. разстояние между редовете, 4 – 5 см. разстояние едно от друго и на 2 см. дълбочина. Поливат се и се плевят редовно до есента. През октомври вкоренените резници се засаждат в предварително подготвена леха.

Болести и вредители: При подходящи условия на отглеждане лавандулата боледува рядко. Един от най – често срещаните проблеми е гниенето на корените й. То се причинява от гъбички, които се образуват във влажна почва. Затова е много важно да осигурите добро отводняване на почвата.

Лавандулата има множество полезни свойства. Маслото притежава антибактериално и обезболяващо действие. Помага при възпаления, изгаряния, стрес, безсъние, главоболие, сърцебиене.

Смята се, че растението носи късмет и е символ на семейно щастие, което го прави предпочитано като подарък. 


Семейство: Устноцветни Лавандула е вечнозелен многогодишен полухраст, достигащ височина до 40 &ndas