Фуксия разцъфва на балкона и в градината

12/05/2015, 03:00:00
Оценка 4.6 от общо 72 гласа
12/05/2015
Тагове:
Фуксия разцъфва на балкона и в градината

Фуксия е многогодишно растение, което може да се отглежда и както в стаята или на балкона, така и в градината. У нас се е наричано още обичка. Фуксиите красят балкона, перваза или градината като могат да се аранжират няколко вида с различни цветове или да се комбинират с други градински цветя. Много подходящи са за висящи саксии. Цъфтят от юни до октомври.

Място: Полусенчесто място, без течение е най – подходящо за обичката. През лятото трябва да се предпазва от силните слънчеви лъчи. Добре се чувства на източен балкон или прозорец, както и в помещения с изкуствено осветление. В периода на цъфтеж растението се нуждае от температура около 24 градуса, а през останалото време – 15 – 20 градуса. През лятото може да се изнесе на терасата или в градината, на сянка под дръветата. 

Почва и торене: Фуксията се нуждае от лека почва с кисела реакция, богата на хранителни вещества. В периода на цъфтеж е добре да се подхранва всяка седмица с торове с високо съдържание на калий и фосфор. Половин час преди торенето полеете цветето, не наторявайте върху суха почва!

Поливане: Поливайте обичката сутрин и следете да не остава вода в чинийката. Преполиването е опасно защото може да доведе до загиване на растението, затова поливайте само при суха почва. През лятото се налага поливане веднъж на 2 – 3 дни, а през зимата – веднъж на седмица. Пулвелизирайте от време на време, особено ако въздуха е сух.

Презимуване: Фуксията трябва да зимува в светло помещение с температура около 6 – 7 до 14 градуса. Подходящи за целта са зимна градина или оранжерия. Ако разполагате с отопляем остъклен балкон, той също е идеален за зимуване на фуксията. В случай, че не може да осигурите тези условия, цветето може да преживее зимата и вкъщи на прозореца при стайна температура. Само внимавайте да не я поставят в близост до отоплителни уреди и на течение. С настъпване на пролетта започнете да поливате редовно и да подхранвате с разтворим тор за саксийни цветя, но пестеливо – в намалена концентрация.

Пресаждане: Обичките се пресаждат през пролетта. Всеки път увеличавайте размера на саксията с един номер. Не пресаждайте директно в много голяма саксия. Почвата се състои от равни части градинска пръст, пясък и естествен тор. Осигурете на дъното на саксията добър дренаж.

Размножаване: Обичката се размножава чрез резници през пролетта или лятото. Отрязват се резници с дължина около 10 см. засаждат се във влажен пясък и съда се поставя на слънчево място. Много е важен субстрата да се поддържа постоянно влажен. Резниците ще се вкоренят след 8 до 14 дни. Засадете ги по отделно в малки съдове.

Болести и вредители: Обичките биват нападнати от листни въшки, акари, сиво гниене. Ако забележите появата им използвайте химически препарати за борба с вредители. 

Съвети на градинаря: Подгответе фуксията за лятните дни на открито от рано. Ведналага след пролетната резитба, пресадете в саксия с по - голям размер и обновете частично субстрата. Изнасяйте я за малко на балкона и увеличавайте времето всеки ден.

За да осигурите обилен цъфтеж през лятото, подрежете фуксията до началото на май. В градината външия вид на фуксията се променя - увеличава се разклоняването на стъблата. Цветът на венчелистчетата става по - ярък и наситен.

Обичката изглежда най - атрактивно във висящи кошници и кашпи. 

Може да се оформи и като щамбово дръвче. За целта се избира екземпляр с едно главно, право стъбло и добре развита коренова система. Премахват се всички странични клонки без основното стъбло, но листата се оставят!Стъблото се привързва към опора. Щом растението достигне желаната височина, върховете на клонките се прищипват. Появилите се в близост до върха странични разклонения се прищипват над втория лист. Височината на дръвчето не бива да надвишава 40 см. ако то е настолно. Дръвчета, които са поставени на земята могат да бъдат с височина до 80 см. особено ако искате то да бъде интериорен акцент.


Фуксия е многогодишно растение, което може да се отглежда и както в стаята или на балкона, така и в