Цъфтящи храсти, с които да озеленим градината

11/12/2016, 16:37:39
Оценка 4.5 от общо 74 гласа
11/12/2016
Тагове:
Цъфтящи храсти, с които да озеленим градината

10 декоративни цъфтящи храсти, подходящи за двора

Повечето многогодишни цъфтящи храсти, които се използват за озеленяване у нас са широколистни, а предодът им на цъфтеж продължава от 3 седмици до няколко месеца.

Сред най – предпочитаните цъфтящи храсти у нас има почвопокривни, листнодекоративени както и билки.

Как да ги отгледаме в градината:

Форзиция

Един от най – ранните цъфтящи храсти у нас е форзицията. Представлява лисопаден храст с висока декоративна стойност. Предпочитан е и заради бързия си растеж. Цъфти още през март – април, а понякога и по – рано. Цветовете му са обагрени в яркожълто. Обича пряка слънчева светлина, но може да понесе и полусянка. Студоустойчив вид е и издържа на ниските температури през зимата. Вирее на всякакви почви, обича умереното поливане.

Мащерка

Тревисто многогодишно растение с характерен силен аромат. Цъфти от юни до септември. Мащерката обича слънчево и топло място. Презимува лесно на открито. Нуждае се от добре дренирана и богата на хранителни вещества, почва. Предпочита умерено поливане.

Хиперикум

Хиперикумът е нисък, вечнозелен храст, който цъфти от юни до септември в жълти цветове. Може да вирее както на слънце, така и на полусянка. Студоустойчив е и се нуждае от умерено поливане. Подходящ е за алпинеуми, скални кътове и цветни бордюри. Медоносно растение е и силно привлича пчели.

Лавандула

Един от любимите храсти на много градинари е лавандулата. Тя излъчва приятен аромат, а цветовете й са богати на етерично масло. Лавандулата се чувства добре на слънчево и защитено от вятър, място. Харесва каменни и песъчливи почви с добър дренаж. Притежава множество здравословни ползи.

Хортензия

Любим декоративен храст, който се изпозлва като украшение на двора, на балкона и в интериора на дома. Цъфти от юни до септември в многообразие от цветове. Предпочита полусенчесто място, хранителна и умерено влажна почва.

Спирея

Бързорастящ цвят, високо ценен заради обилния си цъфтеж и лесното отглеждане. Спиреята обича ярко слънце, хранителна почва и умерено поливане. Издържа на суша.

Флокс

Флоксът представлява красиво ароматно растение, което краси цветни градински лехи, бордюри и алпинеуми. В градината предпочита шарена сянка, богата на хранителни вещества, почва и умерено поливане.

Рододендрон

Рододендронът е цъфтящ вечнозелен храст. Характеризира се с обилен и продължителен цъфтеж. Предпочита полусенчесто място, защитено от вятър. Нуждае се от почва с кисела реакция и често наторяване. Необходимо е редовно поливане. Може да презимува в градината. В дворът може да се засади както самостоятелно, така и в цветна композиция.

Рожец

Представлява многогодишно вечнозелено растение, достигащо до 20 см. височина. Декоративна стойност имат както цветовете, така и сребристата листна маса. Цъфти през месец май. Засадете рожецът на слънчево място. Подходящ е за алпинеуми, скални кътове, цветни бюрдюри, аранжировки на сандъчета. Не е взискателен, понася засушаване.

Ерика

Вечнозелено храстче с обилен цъфтеж. Ериката може да се използва за самостоятелно засаждане, в аплпинеум или в цветна леха. Обича яркото слънце и добре дренираната почва. 


10 декоративни цъфтящи храсти, подходящи за двора Повечето многогодишни цъфтящи храсти, които се из