Поглед в миналото - глината като строителен материал

26/09/2016, 03:00:00
Оценка 4.6 от общо 85 гласа
26/09/2016
Тагове:
Поглед в миналото - глината като строителен материал

Глината е един от най – старите, естествени и разпространени строителни материали още от древни времена. Къщите, направени от глина, са широко известни по света, те са природосъобразни, издръжливи, с дълъг период на експлоатация, а изграждането им струва в пъти по – малко от това на конвенционалните къщи. Едно от най – големите им предимства е, че са топли през зимата и прохладни през лятото.

В почти всички климатични зони на планетата глината е била предпочитан строителен материал. И днес голяма част от населението на Земята все още живее в глинени къщи. Все по – често и в индустриално развитите страни се търсят енергийно ефективни строителни материали, които са безопасни за околната среда и пестят разходи.

Глината като естествен строителен материал има някои основни предимства:

- 100 % - ва рециклируемост.

- Антиалергична е.

- Подтиска растежа на гъбички и премахва неприятните миризми.

- Съхранява топлината в помещението.

- Не съдържа токсични и опасни вещества.

- Осигурява добра шумоизолация.

- Глината е дишащ материал, регулира влажността в помещението, предотвратява конденза и е подходяща за хора, страдащи от респираторни заболявания.

- Подобрява микроклимата в стаята.

Може да се използва и глинена облицовка, която може да се нанесе върху груб строеж от тухли, камък, слама и т.н.

Строителството с глина е екологично и с нисък разход по време на изпълнението. Специфичните свойства на глината осигуряват и нисък разход на енергия за отопление и охлаждане на сградата. Това се дължи на факта, че къщата „диша“ без да губи от температурата си. Влажността се запазва и не се допуска образуването на мухъл и плесен. Това прави глинените къщи една здравословна алтернатива на стандартното строителство, особено за хора с алергии и дихателни проблеми.


Глината е един от най – старите, естествени и разпространени строителни материали още от древн