Саморазливен триизмерен под - информация и съвети

28/06/2018, 14:00:52
Оценка 5 от общо 3 гласа
28/06/2018
Тагове:
Саморазливен триизмерен под - информация и съвети

Епоксидните подови настилки с 3D ефект се радват на все по – голям интерес в последно време. Те представляват изображение с висока резолюция, което се залепва на предварително подготвена основа и се покрива с прозрачен полимерен компонент.

Саморазливните подови настилки са безшевни, не образуват никакви фуги, съответно са изключително водонепропускливи. Така освен декоративен ефект те осигуряват и добра хидроизолация на пода.

Технологията на полимерните 3D подове създава обемност и дълбочинен ефет. Благодарение на нея може да изглежда сякаш ходим по вода, пясък, стъпваме на ръба на пропаст или политаме в космоса. 3D епоксидните настилки могат да се нанесат и върху стена или таван и да подсилят усещането на изображението като го направят невероятно реалистично и създават илюзия за по – голямо пространство.

Заради липсата на фуги саморазливните подове се почистват и поддържат иключително лесно.

Полимерните подови настилки се характеризират и с висока износоустойвост. Те са подходящи за всяка стая в дома, офиса, гаража, балкона както и за помещения с висока натовареност като приозводствени предприятия, болнични заведения.

Саморазливните подови настилки притежават и голяма пожароустойчивост. Също така са антистатични, наричат се още „безпрахови“. Устойчиви са на ултравиолетова светлина и свежестта и яркостта на цветовете им се запазва за дълго време.

Въпреки че полимерните подове са абсолютно гладки и лъскави имат добро сцепление и не са хлъзгави, благодарение на което са много подходящи за банята.

Епоксидната смола няма миризма и е напълно безвредна.

Саморазливните настилки, разбира се имат и някои недостатъци.

Те имат сложен процес на поставяне. Полагането им отнема време. За подготвяне на смесите е необходимо професионално оборудване, което означава, че трябва да се доверите на специалисти. Консистенцията им трябва да е отлична, в противен случай ефектът няма да е добър.

Процесът на заливане на пластовете също има тънкости и трябва да бъде направен от професионалист.

Изсъхването на покритието става за около седмица при температура от 25 градуса и през този период не бива да се стъпва по него.

Високата цена е другият съществен недостатък на саморазливните 3D подове. Материалите за тяхното изработване са доста скъпи.

При полимерните подове не бива да се поставя подово отопление. Полимерите отделят фенол при нагряване затова не е желателно под тях да се поставя подово отопление.

Полимерните подове създават хладно усещане при ходене както и плочките. Затова и са подходящи за банята, пералното помещение, килера, гаража, работното място, но се избягват за спалнята, дневната и детската стая.


Епоксидните подови настилки с 3D ефект се радват на все по – голям интерес в последно време. Т