Правила при боядисване на дървена дограма

03/06/2019, 08:58:57
Оценка 4.7 от общо 3 гласа
03/06/2019
Тагове:
Правила при боядисване на дървена дограма

Ако сте решили да освежите старите дървени рамки на прозорците или пък искате да предпазите от външния влияния и да обновите покритието на дървената дограма, то вижте как да го направите, в следващите редове.

Лакирането и боядисването защитават дървената дограма от влага и образуване на плесен и я предпазват от дървояди и други насекоми.

Необходими материали:

  • Боя за дърво
  • Грунд за дърво
  • Кит за дърво
  • Четка
  • Ръкавици
  • Машина за шлайфане или фина шкурка

Стъпка 1 – избор на подходяща боя или лак и основа

На пазара ще откриете различни бои – акрилни, алкидни, полиуретанови, двукомпонентни. Алкидните се разтварят с терпентинов разредител, полиуретановите са двукомпонентни и са по – трайни и износоустойчиви, но и на по – висока цена.

Съветваме ви да се спрете на акрилни бои на водна основа. Те създават дишащо покритие върху дървения материал, нямат твърде остра миризма, съхнат бързо и се почистват лесно.

Ако ще използвате лак, също най – добре заложете на акрилен. Той е водоустойчив и издръжлив на променливи атмосферни условия. Придава здравина и устойчивост на обработените повърхности. Може да избирате между лакове с матово, копринено или гланцово покритие.

Ако дървото е боядисвано преди със същия вид боя може да не слагате основа между стария и новия слой боя, особено в случай, че не се наблюдават неравности и други дефекти върху сегашното покритие. В случай, че се налага да поправяте неравности или дори първо да свалите старата боя, то след това – грундирайте. Грундът ще направи по – здраво сцеплението с новата боя, освен това ще импрегнира дървото и ще го предпази от влага. Снабдете се с грунд за дървени повърхности.

Стъпка 2 – подготовка на основата

Ако повърхността е ерозирала трябва да я изшлайфате с машина или съответно със шкурка, да почистите праха и да запълните неравностите с кит за дърво. Ако боята е силно повредена или ще използвате нов вид боя трябва изцяло да свалите стария слой преди нанасяне на новия. Това може да стане чрез изгаряне с пистолет за горещ въздух, изстъргване на боята със шпакла или чрез шлайфане.

Ако няма да сваляте напълно старото покритие, огледайте добре за наличие на мазни петна, защото върху тях боята няма да може да изсъхне добре и ще лепне.

Ако има такива се почистват с памучен парцал, натопен в разтворител или бензин.

В случай, че дограмата е нова и ще се боядисва за първи път, огледайте повърхността за наличие на чепове. Ако има такива трябва да се обгорят леко, в противен случай киселините в смолата ще атакуват боята. След това почистете с разредител, за да хване добре боята.

Стъпка 3 – предпазване

Облепете крайщата на стъклата с предпазна лента или хартиено тиксо. Свалете предпазната лента веднага след боядисването защото иначе заедно с нея може да свалите и част от боята. Ако попадне боя някъде избършете със сух парцал докато е още прясна.

Стъпка 4 – грундиране

След нанасяне, грундът трябва да изсъхне добре. Времето, необходимо затова е указано на опаковката на продукта. То зависи и от атмосферните условия – в сухо и слънчево време грундът ще изсъхне много по – бързо отколкото при влажно. След изсъхване на грунда, минете повърхността с фина шкурка и внимателно изчистете праха.

Стъпка 5 – боядисване

Най – добре използвайте две четки – по – широка за големите повърхности и по – малка – за ъглите и тесните места. Може да използвате и дунапренова гъба.

Отворете прозореца и боядисайте първо вътрешната част на крилото. Нанасяйте боята отгоре надолу, с плавни движения. Започнете в хоризонталната част на дограмата. След това боядисайте вертикалните части, а след като приключите с вътрешната част на прозореца, преминете към външната.

Може да нанесете няколко слоя боя докато постигнете желаното покритие. В такъв случай изчакайте предишния слой да изсъхне добре, преди да нанесете нов. Внимателно загладете припокриванията на мазките с четката, ако е нужно, за да получите равна дебелина на боята.


Ако сте решили да освежите старите дървени рамки на прозорците или пък искате да предпазите от външн